Sladký zeleninový nápoj - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Sladký zeleninový nápoj

Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Slaďounký nápoj, který léčí žaludek a dodává pocit tepla domova.

Hrachový lusk

SUROVINY

  • 4 šálky nadrobno nakrájené, nebo nastrouhané zeleniny. (Od každého druhu 1 šálek.) Vhodné je použít ty (po uvaření) sladké druhy jako mrkev, cibule, zelí, dýně hokkaido, bílá ředkev daikon, kedlubny, atd.
  • Voda.

Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na kostičky Video v kurzuZeleninaTechnika krájení cibule na kostky Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na sirky

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

  1. Zeleninu vložíme do hrnce ve vrstvách od jinu k jangu (na dno dáme zelí, doprostřed cibuli, dýni hokkaido a nahoru mrkev).
  2. Vše zalijeme vodou mírně nad úroveň zeleniny, přivedeme k varu a vaříme 15 - 20 min.
  3. Přecedíme a vymačkáme jemně pomocí vařečky tak, abychom zeleninu nepřepasírovali.
  4. Vyvařenou zeleninu nejčastěji darujeme kompostu, ale případně můžeme použít k zahuštění omáčky či polévky nebo jinak.

Video v kurzuZelenina Zeleninový vývar

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Nápoj je jemně uvolňující.

Kyseliny a zásady: Obecně platí pravidlo, že zelenina vařená déle než 15 min už není zásadotvorná. Zde se ovšem jedná o vývar ze zeleniny, který se už může chovat jinak. Z našich dlouholetých zkušeností s tímto nápojem se přikláníme, že má mírně zásadotvorný účinek.

Vitalita: Vývarem spoustu vitálních složek ze zeleniny přechází do vody, proto má tento nápoj dobrou úroveň radiovitality.

Nutriční složení: Záleží na kvalitě zeleniny, ale vývar obsahuje velmi dobře vstřebatelné minerály a některé vitamíny (v závislosti na použité zelenině), ale to, co nás v něm zajímá nejvíce, jsou polysacharidy, které plynule zvedají hladinu krevního cukru a přitom má tento nápoj velmi sladkou chuť.

Účinky na zdraví: Jak už někteří z Vás dobře vědí, přirozeně sladká chuť nejvíce ovlivňuje žaludek, slinivku s slezinu. Odstraňuje z těchto orgánů usazeniny a podporuje jejich regeneraci a léčbu. Pokud máte dobrý žaludek, budete si vědět rady v každé situaci a dokážete udělat věci, "na které ostatní nemají žaludek".

Kurzy kvašené zeleniny

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
2 Komentáře | Přidej vlastní
  • Návštěvník - Petr

    Dobrý den. Chci se zeptat jestli je nutné vařit zeleninu, jiné zdroje uvádějí že se vařením hodně dobrých věcí zničí. Není lepší zeleninu jen odšťavnit nebo rozmixovat? Když se vše hodnotné zachová tak by to mělo být taky prospěšné pro slezinu ... Nebo tomu mám rozumět tak že když se to nepovaří tak to není léčivé pro slezinu... ? Prosím vysvětlete. Děkuji. Petr.

  • Honza Kysela

    Dobrý den, Petře, děkuji za skvělý dotaz. Záleží v jaké kondici je slezina a s ní spojená slinivka a žaludek. Pokud jsou tyto orgány příliš oslabené dlohodobou konzumací uvolňujících potravin jako je cukr, alkohol, tropické ovoce, atd. nebudou syrové zeleninové zcela vhodné. Pro spoustu lidí to bude vyvolávat pocit podráždění, pálení a nevolnost s motáním hlavy a jejich problém to může z části ještě prohloubit. V takovém případě je vhodnější použít právě tento zeleninový vývar. Ano máte pravdu, že např. mirkobiotické kultury a enzymy se zničí, to ovšem v tomto případě vůbec nevadí, zde se zaměřujeme na něco jiného: Potřebujeme dodat oslabeným orgánům dostatek minerálních látek, které jsou v podobě sladkého zeleninového nápoje velmi dobře vstřebatelné a také zmírnit dráždivé účinky syrových zeleninových šťáv a to díky tepelné úpravě. Pokud je to však problém z přílišného zasolení a stažení slinivky a sleziny z potravin typu solené brambůrky, pečené maso, slané sýry, salámy, apod. bude vhodnější v malém množství použít skutečně syrové šťávy a to z ředkví (spec. bílá ředkev daikon). Ty rozpouští soli a tukové usazeniny. Obecně bude ovšem sladký zeleninový nápoj vhodný při obou druzích onemocnění. Pokud máte problém se žaludkem, vyzkoušejte si tento nápoj připravovat alespoň týden, každý den na lačno vypít šálek a uvidíte jak to funguje. Pokud vám jde o to dodat do těla dostatek aktivních enzymů a probiotických kultur v každém případě je nejlepší zařadit kvašenou zeleninu, kde jich je mnohonásobně více, než v syrové zelenině. A co se týče zeleninu pouze rozmixovat, co by nebylo vhodné z důvodu, že přijmete se šťávou také velké množství vlákniny, kterou musí tělo následně trávit a také tato vláknina zamezuje vstřebávání potřebných minerálních látek. Pokud chcete, ptejte se více.

Nahoru