Zdravé vaření : Kvašená zeleninaLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Kvašená zelenina

Úroveň: Kategorie:
Obsah kurzu
3 hod 50 min videolekcí
Kompletní absolvování kurzu včetně praktické části vám zabere 2 - 5 týdnů.
58 stran studijních materiálů
Kurzem vás provedou přehledné studijní materiály. Obsah a malá ukázka zde ke stažení.
1000 Kč

Co se v kurzu naučíte?

Výuka probíhá formou videolekcí s přehlednými studijními materiály. První čtyři lekce jsou teoretické a 6 lekcí je praktických, kde přímo v kuchyní budeme společně nakládat zeleninu. V tomto kurzu se naučíte celkem 18 technik přípravy kvašené zeleniny a pomocí jejich různých variací budete umět připravit stovky originálních druhů kvašené zeleniny.

Kvašená zelenina

 

Záznam přednášky - emailem
Pošleme vám záznam z přednášky: Co nám dává kvašená zelenina.
Byla zaznamenána v rámci Dne kvašené zeleniny VELEHRAD 2018.
 

 

Lekce: Bleskové a krátkodobé kvašení

 

V kuchyni si ukážeme 5 technik přípravy bleskového a krátkodobého kvašení zeleniny (výsledky vidíte na obrázcích výše). Po absolvování této lekce budete umět připravit desítky variací různých velmi rychle připravených probiotických salátů. Hodí se především v létě nebo když přijde nečekaná návštěva a je třeba vykouzlit něco rychlého.

Online kurzKvašená zelenina Než začneme
Online kurzKvašená zelenina Co potřebujeme?
Online kurzKvašená zelenina Daikonové pásky v umeoctu
Online kurzKvašená zelenina Ředkvičky kvašené s umeboshi
Online kurzKvašená zelenina Kvašené hořčičné listy
Online kurzKvašená zelenina Bobovo pickles
Online kurzKvašená zelenina Kvašené listy daikonů nebo tuřínů
Online kurzKvašená zelenina Vodnice s kombu

Lekce: Kvašení ve vlastní šťávě

Kvašení ve vlastní šťávě

Jestli chcete z kvašení ten nejvyšší užitek, kvaste dlouhodobě. Při tomto způsobu vznikne nejvíce probiotických kultur a enzymů, kterých si v kvašené zelenině nejvíce ceníme. Bakterie mléčného kvašení dokáží produkovat některé vitamíny, jako např. K2, nebo vitaminy z řady B. Naučíme se tradiční korejské kimchi v pálivé i jemné variantě, kvašené tuříny, i jeden náš velmi jednoduchý a oblíbený recept - zelí s mrkví, který získal 8. místo ze 160 vzorků na Koštu zelé v Blatničce 2017.

Online kurzKvašená zelenina Dětské kimchi
Online kurzKvašená zelenina Dětské kimchi
Online kurzKvašená zelenina Než začneme
Online kurzKvašená zelenina Co potřebujeme?
Online kurzKvašená zelenina Kameninové hrnce
Online kurzKvašená zelenina Sklenice s víčkem
Online kurzKvašená zelenina Kruhadlo a škopek
Online kurzKvašená zelenina Zelí s mrkví
Online kurzKvašená zelenina Zelí s jalovcem
Online kurzKvašená zelenina Tradiční kysané zelí
Online kurzKvašená zelenina Kvašené tuříny
Online kurzKvašená zeleninaKvašené červené zelí

Lekce: Kvašení v nálevu

Kvašení v nálevu

Kvašení v nálevu proslavily kvašené okurky. My si však můžeme připravit desítky, možná i stovky různých podob kvašené zeleniny v nálevu. Tato lekce bude startovací, kde si ukážeme základ, a vy si poté už můžete sami kvasit podle toho, jakou zeleninu budete zrovna mít po ruce. Kvasit v nálevu jde snad všechno a my si ukážeme jak se kvasí okurky, ředkve i ředkvičky, cibule, daikon, mrkev, kedlubny, brokolice a spoustu dalších druhů zeleniny. Také se naučíte variaci nálevů (slaný, červený, ume, shoyu).

Online kurzKvašená zelenina Co je kvašení v nálevu
Online kurzKvašená zelenina Co potřebujeme
Online kurzKvašená zelenina Příprava nálevů
Online kurzKvašená zelenina Základní slaný nálev
Online kurzKvašená zelenina Ume nálev
Online kurzKvašená zelenina Shoyu nebo tamari nálev
Online kurzKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky
Online kurzKvašená zeleninaKvašené ředkvičky
Online kurzKvašená zelenina Barevná mozaika ve slaném nálevu
Online kurzKvašená zelenina Zamilované kedlubny
Online kurzKvašená zelenina Barevná mozaika v ume nálevu
Online kurzKvašená zelenina Daikon s mrkví v ume nálevu
Online kurzKvašená zelenina Měsíčky cibule v shoyu nálevu

Lekce: Kvašení bez soli

Kvašení bez soli se vám hodí vždy, když budete potřebovat omezit sůl. Je také výtečné pro děti nebo v období jara, když chceme odlehčit a odsolit se. Naučíte se dvě varianty, kvašení se sladkým nálevem a ve vlastní šťávě.

Online kurzKvašená zelenina Co je to kvašení bez soli?
Online kurzKvašená zelenina Co potřebujeme?
Online kurzKvašená zelenina Sladký nálev
Online kurzKvašená zelenina Barevná mozaika bez soli (v nálevu)
Online kurzKvašená zelenina Čínské zelí s cibulí (ve vlastní šťávě)

Lekce: Kvašení v otrubách

Nuka picklesKvašení v otrubách je dalším způsobem, jak můžeme kvasit zeleninu. Místo využití vlastní šťávy zeleniny anebo nálevu v této metodě používáme obilné otruby, ve kterých vypěstujeme žádoucí kulturu pro kvašení. Chuť zeleniny kvašené v otrubách je výrazně odlišná a to ze dvou hlavních důvodů. Jednak je to samozřejmě tím, že používáme otruby a různé druhy ochucovadel, které dodávají zajímavou zemitou chuť. Druhým důvodem je, že se při tomto druhu kvašení rozvíjejí jiné kultury. To je jednak zapříčiněno právě použitím otrub, ale zároveň používáme při tomto kvašení také výrazně více soli než při standardním kvašení v nálevu nebo ve vlastní šťávě.

Online kurzKvašená zelenina Co potřebujeme
Online kurzKvašená zelenina Nádoba
Online kurzKvašená zelenina Základní suroviny
Online kurzKvašená zelenina Doplňkové suroviny a ochucovadla
Online kurzKvašená zelenina Zelenina
Online kurzKvašená zelenina Příprava nuka doko
Online kurzKvašená zelenina Příprava otrub
Online kurzKvašená zelenina Ochucování otrub
Online kurzKvašená zelenina Po 1 dni kvašení

Lekce: Speciality

Speciality

Do této lekce jsme zařadili recepty, které jsou více či méně neobvyklé a mají tím pádem i jednu společnou věc: většinou se liší názory lidí na jejich chuť. Někdo se po nich zkrátka může utlouct a jiný zkřiví pusu, že to není nic pro něj. Nezbývá vám nic jiného, než je všechny postupně vyzkoušet a zjistit, jak jste na tom vy a vaši blízcí, kteří s vámi vaše výrobky testují a konzumují.

Online kurzKvašená zelenina Úvod
Online kurzKvašená zelenina Kořeněná rajčata
Online kurzKvašená zelenina Suroviny
Online kurzKvašená zelenina Postup
Online kurzKvašená zelenina Zelenina v amazake

Lekce: Proč kvasíme zeleninu

Jestli se chcete do kvašení nadchnout, tak je tato lekce ideálním kandidátem. Dozvíte se v ní, jaké má pro nás kvašená zelenina výhody. Obsahuje totiž právě to, co se varem většinou zničí, takže je výtečná v kombinaci s tepelně upravenými jídly. Obsahuje řadu živých prospěšných bakterií, které můžou osídlit naše střeva a pomáhat nám trávit. Například asi všem známé kysané zelí zvýší svou antioxidační kapacitu dvou až trojnásobně. Při mléčném kvašení vzniká i vitamín K2, který je důležitý pro dobrý vývoj kostí.

Online kurzKvašená zelenina1. Kvašením roste to, co se varem ničí.
Online kurzKvašená zelenina 2. Podporuje trávení
Online kurzKvašená zelenina 3. Posiluje imunitu
Online kurzKvašená zelenina 4. Alkalizuje naše tělo
Online kurzKvašená zelenina 5. Podporuje chuť do všeho
Online kurzKvašená zelenina Dobrého pomálu

Lekce: Jak kvasit úspěšně?

V této lekci vám předáme kompletní vědomosti o zásadách úspěšného kvašení. Probereme vše od nádob přes sůl, vodu až po měsíční cyklus. Po absolvování byste měli začít kvasit bez zbytečných omylů.

Online kurzKvašená zelenina Čas
Online kurzKvašená zelenina Nádoby
Online kurzKvašená zelenina Kameninový hrnec
Online kurzKvašená zelenina Zavařovací sklenice
Online kurzKvašená zelenina Lis na zeleninu
Online kurzKvašená zelenina Výběr surovin
Online kurzKvašená zelenina Sůl a slané přísady
Online kurzKvašená zelenina Voda
Online kurzKvašená zelenina Čistota
Online kurzKvašená zelenina Hladina
Online kurzKvašená zelenina Teplota
Online kurzKvašená zelenina Prostředí
Online kurzKvašená zelenina Pozitivní psychický přístup
Online kurzKvašená zelenina Měsíční cyklus

Lekce: Druhy kvašené zeleniny

Variací kvašení jsou stovky, ale v zásadě budete provádět tři důležité volby: 1. Startér kvašení, 2. Způsob kvašení, 3. Dobu, po kterou necháte zeleninu kvasit. V této lekci si představíme škálu možností.

Online kurzKvašená zelenina Tři volby
Online kurzKvašená zelenina Volíme startér kvašení
Online kurzKvašená zelenina Mořská sůl
Online kurzKvašená zelenina Ume ocet
Online kurzKvašená zelenina Shoyu a tamari
Online kurzKvašená zelenina Bez soli
Online kurzKvašená zelenina Volíme způsob kvašení
Online kurzKvašená zelenina Ve vlastní šťávě
Online kurzKvašená zelenina V nálevu
Online kurzKvašená zelenina Nuka zuke
Online kurzKvašená zelenina Volíme dobu kvašení

Lekce: Energie kvašené zeleniny

Když vám někdo řekne, že kvašená zelenina je velmi stahující, má pravdu. Když vám někdo řekne, kvašená zelenina je velmi uvolňující, má také pravdu. Ve skutečnosti má od každé energie pořádnou dávku a my se podíváme, jak s tím můžeme pracovat, která je vhodnější pro děti, dospělé i starší a jakou zvolit třeba pro horolezce, a která bude v létě ochlazovat. A dokonce to můžete udělat i tak, že vás kvašená zelenina zahřeje... 

Online kurzKvašená zelenina Obecný pohled
Online kurzKvašená zelenina Věk
Online kurzKvašená zelenina Fyzická aktivita
Online kurzKvašená zelenina Roční období
1000 Kč
Nahoru