Živé akce : Kurz kvašené zeleniny BRNO (12.6.)Logo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím
Živá akce

Kurz kvašené zeleniny BRNO (12.6.)

Úroveň: Kategorie:
Základní informace
Termín

Středa
12. června 2019 od 18:30 do 20:30 hod

Místo

Impact Hub Brno
Cyrilská 508/7, 602 00 Brno (mapa)

Najdete nás v centru Brna mezi Křenovou ulicí a Vaňkovkou.

Lektor

Jan Kysela

Na tuto akci se již nezle přihlásit

Co se na tomto kurzu naučíte a ochutnáte?

Naučíte se připravovat kvašenou zeleninu na 15 způsobů, a pokud budete používat různé druhy zelenin, získáte stovky druhů kvašené zeleniny. Podívejte se, co vše se na kurzu naučíte kvasit:

 

Témata prezentace 

Proč kvasíme zeleninu?

Řekneme si všechny dobré důvody, proč kvasit zeleninu, a také jak to udělat, aby byla zelenina skutečně zdraví přínosná. Např. kvašená zelenina obsahuje několikanásobně větší množství aktivních enzymů a probiotických kultur, než syrová zelenina, a tím zlepšuje stav našich střev a celého zažívání. Je však nejlepší ji konzumovat až před koncem jídla, aby silné žaludeční šťávy zbytečně aktivní látky neznehodnotili. Takto bude mít vyšší účinek.

Jak kvasit úspěšně?

Zde vás čeká seznam důležitých pravidel, která se při kvašení vždy vyplatí dodržovat. Mimochodem je to také např. to, že zeleninu musíme zatížit předmětem, který neobsahuje železo - takže žádná žula nebo kovové předměty! Jinak se můžete rozloučit s vitamínem C, který se železem reaguje.

Bleskové a krátkodobé kvašení

Projdeme si různé metody bleskového a krátkodobého nakládání zeleniny. Jsou vhodné především, když žádnou kvašenou zeleninu nemáte po ruce, nebo na jaře, když potřebujete ubrat na soli.

Ochutnávka: Bleskové kvašení v marinádě, daikonové plátky v ume octu, nakládání s umeboshi, ...

Kvašení ve vlastní šťávě

Uvidíte základní techniky nakládání ve vlastní šťávě. Zde budeme prezentovat i recept kvašeného zelí,  který získal 8. místo ze 160 vzorků na Koštu zelé v Blatničce 2017. Řekneme si i něco o koření, které lze do kvašené zeleniny použít (kmín, jalovec, česnek, zázvor, paprika a další). Ukážeme si a ochutnáte také varianty kimchi.

Ochutnávka: Tradiční kvašené zelé, kimchi, kořeněné zelé, ...

Kvašení v různých druzích nálevu

Kvašení v nálevu je velmi jednoduché, projdeme si spoustu druhů zelenin a řekneme si, v jakém nálevu jsou nejlepší. Např. ředkvičky milují slaný nálev, okurky se skvěle spárují s kořením a křenem, cibulky jsou skvělé v shoyu a pestrobarevná mozaika v ume nálevu. Nebojte se, všechny ingredience seženete v každé zdravé výživě.

Ochutnávka: Zamilované kedlubny v červeném nálevu, tradiční kvašáky jako křen, cibulky v shoyu nálevu, ...

Kvašení bez soli

Kvašení bez soli se hodí pro malé děti. Děti mají rády kyselou chuť, ale sůl by jíst do 1 roku neměli. Mnohokrát se nám stalo, že jsme chtěli na nějaký čas ze svého jídelníčku vypustit sůl, a tak jsme hledali způsob, jak nastartovat úspěšné kvašení bez použití soli a na tomto kurzu si to také předvedeme.

Ochutnávka: Kvašená zelenina bez soli.

Dotazy

Huráá, jsme v cíli, vše jste viděli a ochutnali a nyní se můžete ptát na vše co vás bude zajímat.

Co vše je součástí kurzu?

  • Kurzovné (přednášky a praktické lekce o kvašené zelenině, které budou velmi dobře prezentovány také formou video prezentace, kde dobře uvidíte všechny podrobnosti).
  • Knížka Kvašená zelenina. Malý průvodce kvašenou zeleninou, který obsahuje veškerou teorii, tak praxi a spoustu receptů na začátek. Zde je obsah k nahlédnutí.
  • Přístup na měsíc k online video kurzu Kvašená zelenina - Obsah online kurzu.
  • Ochutnávky různých druhů kvašené zeleniny.

Proč kvasit zeleninu?

Kvašená zelenina

Pokud chcete mít vitalitu a silnou imunitu, jezte třikrát denně lžíci kvašené zeleniny na závěr jídla. Dodáte tím potřebné množství enzymů, které vám pomohou jídlo strávit, také doplníte důležité vitamíny a minerály. Postupně se také osídlí vaše střeva prospěšnými mikroorganismy a celé trávení bude probíhat snadněji. Tím dáte prostor k tomu, abyste budovali vaši imunitu, pro kterou jsou zdravá střeva základ.

Kvašená zelenina působí zásadotvorně. Pomůže vám uvést vaše tělo do zásady a zbavit ho dnes běžného překyselení. Překyselení mimo jiné ovlivňuje i naši náladu - zkrátka se lidově řečeno cítíme pod psa, většinou jsme pak líní, nic nás nebaví a netěší. Kvašená zelenina a další zásadotvorné potraviny tedy mino jiné přispívají i naší dobré náladě a tím prospívají i lidem v našem okolí!

Kvašená zelenina je tradiční součást talíře různých starých i současných kultur na naší Zemi. Věříme, že má místo v každé domácnosti. Když nemáte čas, stačí vám jako jídlo jen uvařené obilí, trocha luštěnin a kvašená zelenina a máte vše, co nutně potřebujete.

Kvašením můžete uchovávat zeleninu i několik měsíců (nám jednou vydržely kvašené okurky rok a možná by to zvládly i déle, kdybychom je nesnědli). Během této doby můžete uchovat ty druhy zeleniny, které nejsou zrovna v sezóně, což je výhodné především přes zimu. Naopak zavařování zbaví zeleninu všech enzymů a spousty vitamínů a zelenina už nepřináší žádnou vitalitu ani posílení imunity, jde zkrátka jen o chuť a té má kvašená zelenina také více než dost.

Ceny a registrace

Cena v předprodeji je 380 Kč / na místě 580 Kč.

Registraci můžete provést vpravo nahoře na této stránce, případně telefonicky na tel. 499 599 524, nebo emailem rodina (zavináč) kyselove.cz

Nahoru