Živé akce : Kurz kvašené zeleniny v Hodoníně (3.11.2022)Logo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz
Živá akce

Kurz kvašené zeleniny v Hodoníně (3.11.2022)

Úroveň: Kategorie:
Základní informace
Termín

Čtvrtek 3. listopadu 2022
od 18:00 do 20:00

Místo

Dům kultury Hodonín
Horní Valy 3747/6
69501 Hodonín
Zobrazit na mapě

Lektor

Jan Kysela

Na tuto akci se již nezle přihlásit

Co se na tomto kurzu naučíte a ochutnáte?

Na kurzu se dozvíte jak mléčně kvasit stovky druhů zeleniny ve vlastní šťávě, v barevných nálevech, se solí i bez soli, v misu, s moukou, se sójovou omáčkou, s ovocem a v ovocné šťávě, s různými druhy koření, bleskově, střednědobě i dlouhodobě, v zeláku i ve sklenicích...

Jen zelí lze naložit stovkami způsobů

Osvědčené je zelí s kmínem, ale na Slovensku je oblíbená kombinace s bobkovým listem a novým kořením. S mrkví není zelí tak kyselé, lze však nakládat i s česnekem, křenem, jablky a jiným ovocem a tradičně se nakládalo i s brusinkami. Můžeme zkoušet různé množství soli, pokud ji přidáme, získáme více kyselé a silné zelí, které je výtečné do polévky - kyselice. Naučíte se kvasit i zcela bez soli. Můžeme také kvasit při různých teplotách a tím dostaneme jiné chutě i pevnost zeleniny. Mnoho těchto postupů v kurzu probereme.

Kimči znamená kvašená zelenina

Kimči není jen jeden recept na kvašenou zeleninu. V Korei se tradičně nakládá v mnoha podobách a to jak s čínským zelím, tak i bez něj - jen třeba s ředkvemi nebo úplně jinou zeleninou. My si kimči připravíme jak v základní jednoduché podobě, tak i trochu složitější způsob s omáčkou, připravenou z mouky a koření. Tento postup nám trochu zakulatí chutě a výsledné kimči je spíše sladší a není tak kyselé.

Nálevy barevné, jemné i úderné

Vysvětlíme si různé způsoby kvašení v nálevu. Základní je slaný, ale také můžete nakládat do nálevu s ume octem, shoyu, misem, kořením a hrát si budeme i s barvami, připravíme si nálev žlutý, modrý, červený, oranžový, fialový, .... Nebudou chybět ani tradiční kvašáky a bulharské čalamády.

Kvašení bleskové

 

Vykvašeno můžeme mít za 3 min, 3 hodiny, 3 dny, 3 měsíce i 3 roky. Představíme si i řadu receptur na kvašení bleskové, které je připraveno v řádech minut. Budeme používat různé probiotické startéry, které lze zakoupit ve zdravých výživách: umebošky, ume ocet, shoyu, miso a další.

Kvašení s misem, ovocem a další druhy

Podíváme se i na méně známe, ale zcela výtečné druhy kvašení jako je nakládání do miso pasty, kvašení s ovocem a také kvašení ovoce. Vykvasíme si dokonce i napodobeninu umebošek a ume octa z dřínů. Naložíme si plněné papriky zelím a věřte nebo ne, zalévají se vymačkanou šťávou ze zelí, takže je to druh kvašení "ve vlastním nálevu". Podíváme se i na kvašení česneku se solí, kdy si takto vykvašený česnek uchová silnou česnekovou chuť a během pár vteřin ho lze použít do každého receptu bez dlouhého loupání a strouhání česneku, zkrátka ideální zkratka kdykoli chceme urychlit přípravu jídel. Vykvasíme si i méně známé topinambury od Markéty Mikušíkové. Na závěr ještě jednou česnek v sojové omáčce, kde získáme dva druhy produktů a to výtečný kvašený, méně pálivý česnek a také česnekovou sójovku.

Co vše je součástí kurzu?

  • Školení o přípravě kvašené zeleniny, které bude vedeno formou názorných ukázek s video prezentací, kde dobře uvidíte všechny podrobnosti.
  • Ochutnávky různých druhů kvašené zeleniny (obvykle 8 až 10 druhů). Většinou to jsou kvašáky, několik druhů zelí, kimči s moukou, bulharská čalamáda, barevný nálev, ředkvíčky v ume octu, cibulky v šoju, kedlubny s červenou řepou, kvašená zelenina bez soli a bleskový salát.
  • Možnost klást dotazy na které bude na kurzu dostatek prostoru.

Ceny a registrace

Cena v předprodeji je 380 Kč / na místě 500 Kč.

Registraci můžete provést na této stránce úplně nahoře, případně telefonicky na tel. 499 599 524, nebo emailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 
Dáme Vám vědět, až něco dalšího přidáme

Kurzy zdravého vaření

Začínáme tím nejdůležitějším a to je dnes, zdravé jídlo a zdravý pohyb. V roce 2018 se můžeme potkat osobně jak na kurzech zdravého vaření, tak cvičení, nebo přátelských srazů. Vše najdete pod položkou Živé akce.
 

Makrobiotika

Všechny naše akce, kurzy, semináře i recepty jsou v makrobiotické kvalitě. Makrobiotika je víc než jen zdravý životní styl, uchovává a rozšiřuje moudrost našich předků. Jedním z hlavních principů jsou dvě protikladné energie, díky nimž můžete poznat lépe sami sebe, svou rodinu i zlepšit své zdraví. 
 

Články a videa

Aktuality, video recepty, inspiraci a další témata, zdravého životního stylu najdete v sekci Články a videa.

Zdravé recepty

Baví nás vařit a když už něco uvaříme, tak se s Vámi rádi podělíme. Říká se že, z přemíry zdraví člověk ochuraví a proto v našem receptáři naleznete jak ryze zdravé recepty, tak slavnostní pohoštění. Více pod položkou Zdravé recepty.
 

Online průvodce zdravým vařením

Nově jsme pro vás připravili i kompletního průvodce zdravým vařením online na těchto stránkách. Absolvujete ho formou videí se studijními materiály i konzultační podporou. Všechny online kurzy můžete absolvovat zde: Online kurzy zdravého vaření.
Nahoru