Příprava polévky koikoku
Toto je velmi posilující polévka. Používá se zejména při projevech anémie, v době těhotenství a kojení, při vyšší fyzické aktivitě, při rekonvalescenci po nemoci, nebo při ztrátě vitality. Tato polévka obsahuje významné množství minerálních látek, kvalitních bílkovin, a vitamínů, které v rostlinná stravě neobsahuje v přijatelné formě. Jsou to vitamíny řady B a K, včetně B12, K2 i D. Díky obsahu těchto látek a také protože její energie je jang, posiluje také budování kvalitních kostí. Hodí se konzumovat v zimním období, kdy není dostatek slunečního záření a můžeme mít deficit vitamínu D.
Připravte si
- 1 menší kapr, celý, se šupinami, chybět musí jen žlučník, jinak vše použijeme
- Zelenina: ideálně lopuch a mrkev např. půl na půl a to v množství buď stejném jako je hmotnost kapra nebo až ve dvojnásobném než je hmotnost kapra, pokud nemáme k dispozici lopuch (ale roste hojně!), můžeme použít např. kombinaci mrkev, celer, petržel nebo jen mrkev petržel anebo lopuch nahradíme černým kořenem
- vyvařený čaj bancha/kukicha pro snazší vaření, zabalený v biotextilii (len, bavlna), (nemusí nutně být)
- voda, případně voda v kombinaci s čajem bancha/kukucha - asi 2/3 vody a 1/3 čaje (čaj nutně nemusí být)
V první fázi tyto suroviny stačí. Plus je nutné mít tlakový hrnec. Bez tlaku jsme zkoušeli vařit, ale ani po 4 hodinách nám kosti nezměkly natolik, aby se daly kousat.
Postup přípravy
- Kapra zabijeme, opatrně vyjmeme žlučník a pokud chcete tak i oči. Vše ostatní necháme.
- Nakrájíme ho na kousky si 2x2 cm.
- Zeleninu nakrájíme např. stylem na sirčičky, to máme u nás doma nejraději a je to tradiční varianta. Zeleniny dáváme buď stejné množství, jako je hmotnost kapra nebo až dvakrát tolik. Pokud kapr váží 2 kg, dáma zeleniny 2-4 kg.
- Do tlakového hrnce naskládáme kousky kapra, případně přidáme v biotextilii (len, bavlna) zabalený čaj.
- Na kapra naskládáme nakrájenou zeleninu a zalijeme vše vodou (případně vodou s čajem) tak, aby tekutina zalila kapra i zeleninu.
- Přivedeme k varu, zatlakujeme a vaříme pod tlakem asi 1 hodinu, pro jistotu klidně 1,5 hodiny.
- Otevřeme tlakový hrnec a přesvědčíme se, že jsou kosti měkké a dají se kousat. Pokud ne, vaříme pod tlakem déle, ale mělo by to stačit.
- Pokud chcete, můžete v této fázi celou polévku rozmixovat. Pro děti je to přijatelnější, ale není to nutné.
- Takto máme hotový koikoku polotovar. Rozdělíme do menších nádobek a zavaříme anebo zamrazíme. 1 porce je asi 200-250 ml.
Postup přípravy polévky z koikoku polotovaru
- Rozmrazíme koikoku nebo vyklepneme zavařenou do hrnce.
- Přivedeme k varu.
- Přidáme šťávu z nastrouhaného zázvoru a miso (cca 1 lžičku na osobu).
- Posypeme zelenou cibulkou a podáváme.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host