Živé akce : Kurz kvašené zeleniny v Krnově (3.4.2024)Logo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz
Živá akce

Kurz kvašené zeleniny v Krnově (3.4.2024)

Úroveň: Kategorie:
Základní informace
Termín

Středa 3. dubna 2024
od 17:00 do 19:00

Místo

Středisko volného času Méďa
Dobrovského 281/16
794 01 Krnov
Ukázat na mapě

Lektor

Jan Kysela

Na tuto akci se již nezle přihlásit

Co se na tomto kurzu naučíte a ochutnáte?

Na kurzu se dozvíte jak mléčně kvasit stovky druhů zeleniny ve vlastní šťávě, v barevných nálevech, se solí i bez soli, v misu, s moukou, se sójovou omáčkou, s ovocem a v ovocné šťávě, s různými druhy koření, bleskově, střednědobě i dlouhodobě, v zeláku i ve sklenicích...

Jen zelí lze naložit stovkami způsobů

Osvědčené je zelí s kmínem, ale na Slovensku je oblíbená kombinace s bobkovým listem a novým kořením. S mrkví není zelí tak kyselé, lze však nakládat i s česnekem, křenem, jablky a jiným ovocem a tradičně se nakládalo i s brusinkami. Můžeme zkoušet různé množství soli, pokud ji přidáme, získáme více kyselé a silné zelí, které je výtečné do polévky - kyselice. Naučíte se kvasit i zcela bez soli. Můžeme také kvasit při různých teplotách a tím dostaneme jiné chutě i pevnost zeleniny. Mnoho těchto postupů v kurzu probereme.

Kimči znamená kvašená zelenina

Kimči není jen jeden recept na kvašenou zeleninu. V Korei se tradičně nakládá v mnoha podobách a to jak s čínským zelím, tak i bez něj - jen třeba s ředkvemi nebo úplně jinou zeleninou. My si kimči připravíme jak v základní jednoduché podobě, tak i trochu složitější způsob s omáčkou, připravenou z mouky a koření. Tento postup nám trochu zakulatí chutě a výsledné kimči je spíše sladší a není tak kyselé.

Nálevy barevné, jemné i úderné

Vysvětlíme si různé způsoby kvašení v nálevu. Základní je slaný, ale také můžete nakládat do nálevu s ume octem, shoyu, misem, kořením a hrát si budeme i s barvami, připravíme si nálev žlutý, modrý, červený, oranžový, fialový, .... Nebudou chybět ani tradiční kvašáky a bulharské čalamády.

Kvašení bleskové

 

Vykvašeno můžeme mít za 3 min, 3 hodiny, 3 dny, 3 měsíce i 3 roky. Představíme si i řadu receptur na kvašení bleskové, které je připraveno v řádech minut. Budeme používat různé probiotické startéry, které lze zakoupit ve zdravých výživách: umebošky, ume ocet, shoyu, miso a další.

Kvašení s misem, ovocem a další druhy

Podíváme se i na méně známe, ale zcela výtečné druhy kvašení jako je nakládání do miso pasty, kvašení s ovocem a také kvašení ovoce. Vykvasíme si dokonce i napodobeninu umebošek a ume octa z dřínů. Naložíme si plněné papriky zelím a věřte nebo ne, zalévají se vymačkanou šťávou ze zelí, takže je to druh kvašení "ve vlastním nálevu". Podíváme se i na kvašení česneku se solí, kdy si takto vykvašený česnek uchová silnou česnekovou chuť a během pár vteřin ho lze použít do každého receptu bez dlouhého loupání a strouhání česneku, zkrátka ideální zkratka kdykoli chceme urychlit přípravu jídel. Vykvasíme si i méně známé topinambury od Markéty Mikušíkové. Na závěr ještě jednou česnek v sojové omáčce, kde získáme dva druhy produktů a to výtečný kvašený, méně pálivý česnek a také česnekovou sójovku.

Co vše je součástí kurzu?

  • Školení o přípravě kvašené zeleniny, které bude vedeno formou názorných ukázek s video prezentací, kde dobře uvidíte všechny podrobnosti.
  • Ochutnávky různých druhů kvašené zeleniny (obvykle 8 druhů). Většinou to jsou kvašáky, kimči s moukou, bulharská čalamáda, barevný nálev, ředkvíčky v ume octu, cibulky v šoju, kedlubny s červenou řepou, kvašená zelenina bez soli a bleskové saláty.
  • Možnost klást dotazy na které bude na kurzu dostatek prostoru.

Ceny a registrace

Cena v předprodeji je 380 Kč / na místě 500 Kč.

Registraci můžete provést na této stránce úplně nahoře nebo emailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně telefonicky na tel. 499 599 524 (pokud se ozve záznamník, můžete nechat vzkaz).

Dáme Vám vědět, až vypíšeme další termín
Jestli nemáte zrovna v tento termín čas, můžete nám zanechat email a my Vám dáme vědět, když kurz budeme pořádat.
 

Nahoru