Kurz zdravé zážitkové kuchyněLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz
Živá akce

Kurz zdravé zážitkové kuchyně

Úroveň: Kategorie:
Základní informace
Termín

Příjezd v pátek
12. října 2018 od 16,00 do 18,00 hod
Ukončení v neděli
14. října 2018 ve 14,00 hod

Místo

Centrum Wonder Full Life
Horni 57, Teplice nad Metuji 54957 (mapa)

Lektor

Vendula Carr

Kateřina Kyselová

Bob Carr

Platba
Počet osob
kurzovné
3800 Kč

Na tomto kurzu se naučíte sestavit, připravit a podat zdravé jídlo tak, aby byl výsledkem zážitek, na který budou strávníci dlouho vzpomínat. Přitom zároveň budeme tvořit taková jídla, která jsou vyvážená a zdravá. Když na jednom talíři propojíme tyto dva aspekty - přitažlivost jak vizuální tak chuťovou na straně jedné a zároveň zdraví na straně druhé, je výsledkem moderní kuchyně, která může potěšit každého strávníka a také ho inspirovat k pozitivním změnám třeba i u něj doma.

Co se na kurzu naučím?

Naučíte se připravovat jídla pro ty nejnáročnější strávníky, kteří očekávají zážitkovou a přitom zdravou kuchyni, plnou rozmanitých chutí, barev a konzistencí.

Techniky dochucování jídel

Zaměříme se především na techniky dochucování a servírování jídel. Jak už nejspíš víte, silné chutě na naše talíře přináší především nejrůznější kondimenty, těm se tedy budeme věnovat velmi podrobně. Připravíme si desítky variací omáček, zálivek, chuťovek z mořských řas, zeleniny i luštěnin. Budeme pracovat s různými chutěmi od hořkých tónů, přes slané, sladké, kyselé i pikantní. Všechny tyto malé delikatesy se naučíme zakomponovat do hlavních jídel tak, aby je dobře a zdravě vyvážily.

Silné chutě mají také silný vliv na funkce našich jednotlivých orgánů a tím i naše zdraví. Díky vhodně zvolené surovině a výsledné chuti můžeme podpořit činnost svých střev, ledvin, jater, srdce a dalších orgánů . Například pro posílení funkce ledvin a dobrého vylučování budeme připravovat lehce slané kondimenty především z mořských řas (arame, hijiki, kombu a další), na posílení zažívání to je vývar z kulatých zelenin se zázvorem a podobně projdeme celou řadu dalších způsobů.

Arame kondiment

Postupy servírování jídel

Jídlo jíme všemi smysly a jednou z důležitých dovedností dobrého kuchaře je umět jídlo vkusně naservírovat, aby byl strávník potěšen ještě před tím, než ochutná. Na tomto kurzu se budeme věnovat i této disciplíně a naučíme se zásady, které je dobré vědět. Možná to bude znít jako nadsázka, ale lákavý vzhled jídla stimuluje celé naše trávení již před tím, než se pustíme do jídla. Pokud se na jídlo budeme těšit a bude se nám líbit, budeme také produkovat více slin a silnějších zažívacích šťáv a budeme schopni lépe trávit. Proto je důležité, aby jídlo chutné, ne "jenom" zdravé!

Lasagne

Předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty i slavnostní raut

Budeme připravovat několik kompletních menu o čtyřech chodech, které začínají předkrmem, poté následuje polévka, hlavní jídlo a sladká tečka. Probereme i možnosti slavnostních snídaní a svačin. V neděli všichni připravíme slavnostní raut formou švédského stolu, kde si všichni vyzkoušíte různé podoby kondimentů, omáček, pomazánek a dalších pokrmů.

Pro koho je kurz určen?

Kurz je určen jak pro jednotlivce, tak pro rodiny s dětmi, šéfkuchaře restaurací i lektory zdravého vaření (na vyžádání dostanete osvědčení o úspěšném absolvování tohoto kurzu).

Velkou výhodu budou mít všichni, kdo absolvovali základní kurz makrobiotikcého vaření, protože tento kurz je jeho dalším rozšířením. Stručně si probereme i základy, takže je vhodný pro všechny, kdo se zdravým vařením už začali a chtějí se posunout zase o kus dále. Pro začátečníky není tento kurz vhodný, protože se nebudeme řádně věnovat základům zdravého vaření.

Jak bude kurz probíhat?

Především prakticky. Všechny pokrmy budeme vařit společně ve skupinkách, abyste si vše vyzkoušeli a mohli si vše osahat. Bude i pár hodin teorie, kde si vysvětlíme základy kompozice talíře a účinky jednotlivých pokrmů.

Budou i studijní materiály?

Ano, dostanete přehledy jednotlivých technik přípravy a jak už jste zvyklí, budete mít i předem připravené recepty a postupy.

PŘIHLÁŠKY A CENY

Všechny ceny jsou kompletní, včetně plné penze, ubytování na 2 - 4 lůžkových pokojích a tištěných studijních materiálů. Budeme rádi, když se všichni přihlásíte co nejdříve, nejlépe měsíc před zahájením akce, proto je do této doby cena kurzu snížena.

Pomocníci jsou vítáni

Také zde máme speciální cenu pro pomocníky s organizací a úklidem. Než se registrujete jako pomocník, dejte nám prosím dopředu vědět na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a připište i své telefonní číslo.

Kurzovné

Termín registrace Dospělý Děti do 15 let Pomocníci
Do konce září 3800 Kč 3000 Kč 2500 Kč
V říjnu 4000 Kč 3200 Kč  

KDE KURZ PROBÍHÁ?

Kurz se odehraje v krásné přírodě teplicko adršpašských skal v Centru Wonder Full Life.
Adresa: Horní 57, Teplice nad Metuji 549 57 (zobrazit na mapě).

Ubytování je na 2 - 4 lůžkových pokojích. Centrum je vybudováno z přírodních materiálů: hliněné omítky, dřevěné podlahy bez chemických nátěrů.

Po dohodě je možné si pobyt o několik dní prodloužit (můžete přijet dříve, nebo odjet později). Místní příroda je opravdu krásná. Pokud máte zájem kontaktujte Vendulu Carr na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo 608 201 622.

Centrum Wonder Full Life

Kolem centra je příjemné zázemí, permakulturní zahrada, dětské hřiště i krásná příroda.

Centrum Wonderfull Life

PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM KURZU

Pátek

16,00 - 18,00 - Příjezd účastníků
18,00 - 19,00 - Večeře
19,30 - 21,30 - Úvod

Sobota

07,15 - 08,00 - Ranní blok
08,00 - 09,00 - Snídaně
09,15 - 11,00 - Dopolední blok
11,00 - 12,30 - Lekce vaření
12,30 - 13,30 - Oběd
14,30 - 17,00 - Odpolední blok
17,00 - 18,30 - Lekce vaření
18,30 - 19,30 - Večeře
19,30 - 21,30
- Večerní blok

Neděle

07,00 - 08,00 - Raní cvičení
08,00 - 09,00 - Snídaně
09,00 - 11,00 - Dopolední blok
11,00 - 12,30 - Lekce vaření
12,30 - 13,30 - Oběd
Nahoru