Zdeňkova kaše se sněhovým nabe - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Zdeňkova kaše se sněhovým nabe

Zdeňkova kaše se sněhovým nabe
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Kaše, která nás posílí a zároveň příjemně uvolní a připraví na fyzickou aktivitu.

Hrachový lusk

SUROVINY

Zdeňkova kaše

  • 1 až 1,5 šálku jáhel
  • cca 1/2 šálku blanšírovaných mandlí
  • 5 až 7 šálků vody (nebo jiný poměr dle potřeby, kondice)
  • cca 2-3 mrkve
  • pár špetek soli
  • lněný nebo dýňový olej (případně i jiný) - nemusí být

Sněhové nabe

  • 1 1/2 šálku nastrouhané ředkve daikon
  • 1/2 kostky bílého tofu
  • špetka soli
  • 1/2 BIO citronu
  • cca 1/4 lžičky kůry z BIO citronu

Kimči

  • čínské zelí
  • ředkev daikon
  • mrkev
  • jarní cibulka
  • sůl
Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
captcha 
Hrnec

RECEPT

Zdeňkova kaše

Tuto kaši vymyslel náš kamarád Zdeněk Trousil, uvařil nám ji k snídani a naučil nás ji v roce 2014. Moc děkujeme za inspiraci, Zdeňku!
P.S. Kaše je výborná i s polentou místo jáhel nebo jáhly můžeme zkombinovat se sladkými jáhlami nebo s navločkovanou sladkou rýží, mňam!

  1. Jáhly společně s mandlemi uvaříme ve vodě do měkka s dvěma špetkami soli.
  2. Ve vedlejším hrnci uvaříme mrkev se špetkou soli na větší nepravidelné tvary. (Mrkev také můžeme vařit od začátku s jáhlami technikou vrstvení se zeleninou.)
  3. Nakonec smícháme, přidáme trochu oleje, pokud ho chceme použít a ještě minutu prohřejeme.

Online kurzObilovinyTechnika vaření se zeleninou Online kurzObilovinyPříprava kaše z celých zrn Online kurzObilovinyTechnika vaření s ořechy Online kurzObiloviny Jáhly Online kurzZeleninaTechnika krájení na nepravidelné tvary

Zde uvidíte, jak se loupou mandle:

Online kurzDezerty Mandlové mléko

Sněhové nabe

Najemno nastrouhaný daikon povaříme s tofu nakrájeným na kostičky, s citronovou kůrou nastrouhanou na jemno, špetkou soli a šťávou z 1/2 citronu asi 2 až 3 minuty.

Nejlepší bude, pokud se podíváte na toto video, kde jsme postup i účinky zdokumentovali (je zdarma):

Online kurzLuštěninySněhové nabe

Kimči

Tentokrát jsme měli verzi kimči bez papriky, zázvoru a česneku. Je jemnější a mírnější a mohou si ho dopřát i ti, komu zmíněné koření nedělá dobře.

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Jahelná kaše s mandlemi a mrkví je velmi hutná, těžká a posilující. Samotná by se hodila při velmi mrazivém počasí. My jsme ji v tomto receptu odlehčili sněhovým nábe, které dodá potřebnou svěžest a uvolnění.

Vitalita: Jáhly bohužel neklíčí, takže úroveň jejich vitality klesá s dobou skladování, a proto můžou být průměrné, stejně jako mrkev i sněhové nábe. Výsledkem je běžná míra vitality.

Kyseliny a zásady: Zde budeme velmi těžce hledat, co by nás překyselovalo, všechny ingredience jsou zásadotvorné. Dokonce i obilovina - v našem případě jáhly - působí pro většinu lidí zásadotvorně. Sněhové nábe a kvašená zelenina jsou silně zásadotvorné pokrmy, a proto je tato snídaně skvělým způsobem jak se přirozeně odkyselit a tím se i zbavit případné únavy.

Nutriční hodnoty: I když se jedná o snídani, najdeme zde i kompletní bílkoviny, protože jsme použili jak obilovinu (jáhly), tak i luštěninový produkt (tofu).

Účinky na zdraví: Díky obsahu oleje a ořechů se kaše řadí spíše mezi snídaně posilující a to především středních partií, trupu (jáhly) a díky mrkvi posílíme i nohy. Proto je velice vhodná před výšlapem do hor nebo jinou fyzickou prací. Sněhové nábe nám pomůže strávit olej v kaši a také vyčistí tukové usazeniny, které v těle můžeme mít. Naváže je na sebe a odvede z těla pryč. Daikon působí dobře na odhlenění zahleněných plic a podporuje i funkci tlustého střeva.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru