Zapečené kernotto - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Zapečené kernotto

Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Zapečené kernotto s jahelnou krustičkou, provoněné uzeným tofu a bylinkami

Více o blížících se akcích najdete zde:

Zrnosetí 2018 a Kompletní kurz zdravého vaření.

Hrachový lusk

SUROVINY

Suroviny uvádíme pro 4 - 6 osob. Záleží, jaký máte hlad!

  • 1,5 šálku červené rýže
  • 1,5 šálku špaldového kernotta (špaldové kroupy), případně celozrnné kulatozrnné rýže, pokud jste bezlepkáři
  • 3 šálky vody
  • 3 špetky soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 větší cibule, na kostičky
  • 1 tofu salám – příchuť dle výběru anebo 1 uzené tofu či tempeh
  • yzop, libeček, koriandr – čerstvé nebo sušené, případně jiné koření dle chuti, např. bazalka, tymián, rozmarýn atd.
  • sůl dle potřeby
  • 100-300g oliv dle výběru (množství nechám na vás, jak moc chcete mít jídlo olivové J), nejlepší je vybrat si olivy bez konzervantů, s mořskou solí, protože použijeme i nálev z nich
  • nálev z oliv
  • 1 šálek jáhel
  • 5 lžic slunečnicových semínek
  • 3 šálky vody
  • 1 rovná moka lžička soli
  • 1 lžička olivového oleje
  • divoká zeleniny dle chuti – např. sedmikrásky, popenec břečťanovitý, kopřivy, mladé pampeliškové lístky, bršlice kozí noha
  • slunečnicový dezodorizovaný olej (BIO, lisovaný za studena) na vymazání plechu
  • trocha kukuřičné mouky na vysypání plechu
  • kvašené okurky, k podávání
  • čerstvý okurkový nebo jiný salát, k podávání
  • pokud chceme – libovolná blanšírovaná zelenina, např. kadeřávek, kapusta, brokolice atd.

Více informací o jednotlivých produktech
najdete v našich online kurzech:

Video v kurzuObiloviny Pšenice Video v kurzuObiloviny Rýže Video v kurzuObiloviny Kroupy Video v kurzuLuštěniny Tofu Video v kurzuZelenina Divoká zelenina Video v kurzuZelenina Energie zeleniny

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

  1. Rýži s kernottem předem namočíme ve třech šálcích vody na několik hodin a uvaříme pod tlakem se třemi špetkami soli 50 minut na mírném plameni s rozptylkou.
  2. Jáhly se semínky uvaříme ve třech šálcích vody 30 minut na mírném plameni s rozptylkou spolu s rovnou moka lžičkou soli.
  3. Chvilku před dovařením rýže a jáhel anebo těsně po jejich dovaření si rozehřejeme hrnec, do něj dáme olej a začneme restovat cibuli.
  4. Přidáme sůl, asi tři pořádné špetky a restujeme asi 5-10 minut, do měkka, do sklovata, ale ne do hněda.
  5. Mezitím, co se cibule restuje, pokrájíme olivy na plátky (na půlky).
  6. Do změklé cibule přidáme salám nebo tofu či tempeh i olivy a sušené koření, které jsme si vybrali.
  7. Restujeme ještě další 2 minuty.
  8. Divoké byliny pokrájíme na jemno. Část můžeme nechat stranou jako posypku.
  9. Cibuli s tofu a olivami vypneme a vmícháme nesekané byliny.
  10. Promícháme s uvařeným kernottem s rýží.
  11. Horké uvařené jáhly se semínky rozmixujeme nebo přepasírujeme společně s nálevem s oliv. Konzistenci doladíme, aby byly jáhly asi tak tekuté, jako hustší jogurt a přidáme ještě lžičku olivového oleje na zjemnění a podporu sýrové chuti.
  12. Plech nebo pekáč vymažeme troškou oleje a vysypeme kukuřičnou moukou.
  13. Napěchujeme rýžovou směs a polijeme jahelnou polevou, kterou rovnoměrně rozetřeme.
  14. Zapékáme při 180 stupních zhruba 20 minut. Odlehčenější variací je nezapékat, nechat jen tak smíchané a jahelnou polevu podávat jako dip, v omáčníku.
  15. Podáváme se salátem dle chuti a kvašenými okurkami, mňam!

Základní přípravu obilovin a lisovaný salát
najdete v našich online kurzech:

Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody Video v kurzuObiloviny Jáhly Video v kurzuKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky Video v kurzuZeleninaTechnika lisování (teorie)

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Zde záleží na tom, jestli celý pokrm zapečemeΔ, či nikoliv∇. Pokud ho na závěr dáme do trouby, bude výsledná energie spíše stahující a zahřívající. Hodí se pro všechny zimomřivé strávníky, nebo období zimy. Pokud k vám přijde návštěva a vy ji pohostíte takto připraveným jídlem, budete nejspíš ještě potřebovat několik chlazených piv, nebo skleniček vína.

Pokud zapečení vynecháme∇ dostaneme pokrm vyrovnaný, který se hodí pro běžný den.

Nutriční složení: V tomto jídle najdeme jak dobře stravitelné kompletní bílkoviny, tak kvalitní a pomalé sacharidy a to díky spojení rýže, pšenice a tofu. Smažená a poté zapečená zelenina už ztratí spoustu antioxidantů, enzymů a některých vitamínů a proto je dobře, že zde najdeme i syrový salát a kvašené okurky, které tento deficit vyrovnají.

Kyseliny a zásady: Celý pokrm bude mít díky dlouhému tepelnému zpracování spíše mírně kyselinotvorný charakter. Pokud bychom vynechali zapečení, bude to o kapánek lepší. Je to ovšem sváteční jídlo a tak se na kyseliny a zásady nebudeme příliš soustředit. Zkrátka si po něm pořádně zatancujeme a zazpíváme a bude nám hej!

Vitalita: Rýže a salát jsou vrcholové potraviny, ostatní už na tom tak dobře nejsou, proto se bude jednat o pokrm spíše s podprůměrnou vitalitou.

Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

  • Místo oliv můžeme použít namočené a uvařené houby.
  • V létě dáme přednost nezapečené variantě.

Hudba: Blind Love Dub by Jeris (c) copyright 2017 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/VJ_Memes/55416 Ft: Kara Square (mindmapthat)

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru