Zapečené kernotto - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Zapečené kernotto

Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Zapečené kernotto s jahelnou krustičkou, provoněné uzeným tofu a bylinkami

Více o blížících se akcích najdete zde:

Zrnosetí 2018 a Kompletní kurz zdravého vaření.

Hrachový lusk

SUROVINY

Suroviny uvádíme pro 4 - 6 osob. Záleží, jaký máte hlad!

  • 1,5 šálku červené rýže
  • 1,5 šálku špaldového kernotta (špaldové kroupy), případně celozrnné kulatozrnné rýže, pokud jste bezlepkáři
  • 3 šálky vody
  • 3 špetky soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 větší cibule, na kostičky
  • 1 tofu salám – příchuť dle výběru anebo 1 uzené tofu či tempeh
  • yzop, libeček, koriandr – čerstvé nebo sušené, případně jiné koření dle chuti, např. bazalka, tymián, rozmarýn atd.
  • sůl dle potřeby
  • 100-300g oliv dle výběru (množství nechám na vás, jak moc chcete mít jídlo olivové J), nejlepší je vybrat si olivy bez konzervantů, s mořskou solí, protože použijeme i nálev z nich
  • nálev z oliv
  • 1 šálek jáhel
  • 5 lžic slunečnicových semínek
  • 3 šálky vody
  • 1 rovná moka lžička soli
  • 1 lžička olivového oleje
  • divoká zeleniny dle chuti – např. sedmikrásky, popenec břečťanovitý, kopřivy, mladé pampeliškové lístky, bršlice kozí noha
  • slunečnicový dezodorizovaný olej (BIO, lisovaný za studena) na vymazání plechu
  • trocha kukuřičné mouky na vysypání plechu
  • kvašené okurky, k podávání
  • čerstvý okurkový nebo jiný salát, k podávání
  • pokud chceme – libovolná blanšírovaná zelenina, např. kadeřávek, kapusta, brokolice atd.

Více informací o jednotlivých produktech
najdete v našich online kurzech:

Online kurzObiloviny Pšenice Online kurzObiloviny Rýže Online kurzObiloviny Kroupy Online kurzLuštěniny Tofu Online kurzZelenina Divoká zelenina Online kurzZelenina Energie zeleniny

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
captcha 
Hrnec

RECEPT

  1. Rýži s kernottem předem namočíme ve třech šálcích vody na několik hodin a uvaříme pod tlakem se třemi špetkami soli 50 minut na mírném plameni s rozptylkou.
  2. Jáhly se semínky uvaříme ve třech šálcích vody 30 minut na mírném plameni s rozptylkou spolu s rovnou moka lžičkou soli.
  3. Chvilku před dovařením rýže a jáhel anebo těsně po jejich dovaření si rozehřejeme hrnec, do něj dáme olej a začneme restovat cibuli.
  4. Přidáme sůl, asi tři pořádné špetky a restujeme asi 5-10 minut, do měkka, do sklovata, ale ne do hněda.
  5. Mezitím, co se cibule restuje, pokrájíme olivy na plátky (na půlky).
  6. Do změklé cibule přidáme salám nebo tofu či tempeh i olivy a sušené koření, které jsme si vybrali.
  7. Restujeme ještě další 2 minuty.
  8. Divoké byliny pokrájíme na jemno. Část můžeme nechat stranou jako posypku.
  9. Cibuli s tofu a olivami vypneme a vmícháme nesekané byliny.
  10. Promícháme s uvařeným kernottem s rýží.
  11. Horké uvařené jáhly se semínky rozmixujeme nebo přepasírujeme společně s nálevem s oliv. Konzistenci doladíme, aby byly jáhly asi tak tekuté, jako hustší jogurt a přidáme ještě lžičku olivového oleje na zjemnění a podporu sýrové chuti.
  12. Plech nebo pekáč vymažeme troškou oleje a vysypeme kukuřičnou moukou.
  13. Napěchujeme rýžovou směs a polijeme jahelnou polevou, kterou rovnoměrně rozetřeme.
  14. Zapékáme při 180 stupních zhruba 20 minut. Odlehčenější variací je nezapékat, nechat jen tak smíchané a jahelnou polevu podávat jako dip, v omáčníku.
  15. Podáváme se salátem dle chuti a kvašenými okurkami, mňam!

Základní přípravu obilovin a lisovaný salát
najdete v našich online kurzech:

Online kurzObilovinyTechnika vaření do studené vody Online kurzObiloviny Jáhly Online kurzKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky Online kurzZeleninaTechnika lisování (teorie)

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Zde záleží na tom, jestli celý pokrm zapečemeΔ, či nikoliv∇. Pokud ho na závěr dáme do trouby, bude výsledná energie spíše stahující a zahřívající. Hodí se pro všechny zimomřivé strávníky, nebo období zimy. Pokud k vám přijde návštěva a vy ji pohostíte takto připraveným jídlem, budete nejspíš ještě potřebovat několik chlazených piv, nebo skleniček vína.

Pokud zapečení vynecháme∇ dostaneme pokrm vyrovnaný, který se hodí pro běžný den.

Nutriční složení: V tomto jídle najdeme jak dobře stravitelné kompletní bílkoviny, tak kvalitní a pomalé sacharidy a to díky spojení rýže, pšenice a tofu. Smažená a poté zapečená zelenina už ztratí spoustu antioxidantů, enzymů a některých vitamínů a proto je dobře, že zde najdeme i syrový salát a kvašené okurky, které tento deficit vyrovnají.

Kyseliny a zásady: Celý pokrm bude mít díky dlouhému tepelnému zpracování spíše mírně kyselinotvorný charakter. Pokud bychom vynechali zapečení, bude to o kapánek lepší. Je to ovšem sváteční jídlo a tak se na kyseliny a zásady nebudeme příliš soustředit. Zkrátka si po něm pořádně zatancujeme a zazpíváme a bude nám hej!

Vitalita: Rýže a salát jsou vrcholové potraviny, ostatní už na tom tak dobře nejsou, proto se bude jednat o pokrm spíše s podprůměrnou vitalitou.

Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

  • Místo oliv můžeme použít namočené a uvařené houby.
  • V létě dáme přednost nezapečené variantě.

Hudba: Blind Love Dub by Jeris (c) copyright 2017 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/VJ_Memes/55416 Ft: Kara Square (mindmapthat)

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru