Velikonoční beránek zdravě - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Velikonoční beránek zdravě

Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Krémový velikonoční beránek zdravě a hravě.

Hrachový lusk

SUROVINY

Celý postup na velikonočního beránka nazelznete v našem videoblogu: Velikonoční beránek.

1 šálek = 200 ml

Objem ingrediencí záleží formě velikonočního beránka. Já dělala do formy o objemu 0,75 litru.

Těsto na beránka

  • 1 šálek jáhel
  • 2,5 šálku obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
  • 2 špetky soli
  • 2 šálky ovesných vloček, lépe pokud je předem opražíte a nejlépe pokud opražíte celý oves a ten potom navločkujete na ručním vločkovači
  • 1/2 šálku rýžového sirupu – nebo více, pokud jste zvyklí hodně sladit
  • 1/2 šálku rozinek – celé nebo posekat, posekané více osladí těsto, celé rozinky si sladkost nechávají pro sebe
  • 1/2-1 šálek vlašských ořechů, posekat
  • další 1 šálek obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
  • 2 lžíce oleje (dezodorizovaný slunečnicový)
  • (případně i koření – osvědčená je vanilka, netradiční levandule, ale nám nejlépe chutná jen tak)

Vymazání formy:

  • trocha oleje
  • kukuřičná mouka

Poleva:

  • 1 šálek mléka obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
  • 2 lžíce agarových vloček, agaru v prášku méně! (viz obal)
  • 1 lžíce rýžového sirupu (můžete přidat, pokud je potřeba)
  • 1 lžíce tahini (nebo mandlového másla)
  • špetka soli

Posypka:

  • mandlové plátky (můžeme je jemně opražit)

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

  1. Začneme tím, že propláchneme jáhly.
  2. Pak do nich nalijeme 2,5 dílu obilného mléka a přivedeme k varu.
  3. Přidáme dvě špetky soli a necháme na mírném plameni vařit 30 minut.
  4. Vločky si dáme do mísy a zalijeme je zbývajícím šálkem mléka. Necháme chvilku promíchané odstát.
  5. Předehřejeme si troubu na 165 stupňů.
  6. Do změklých vloček vmícháme rýžový sirup, rozinky, ořechy, olej a hotové jáhly, případně i koření.
  7. Formu na beránka vymažeme štětcem nebo mašlovačkou olejem a vysypeme kukuřičnou moukou.
  8. Napěchujeme do ní těsto.
  9. Dáme péct do trouby na 150-165 stupňů na 45-60 minut.
  10. Když je beránek upečený, vyndáme ho z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme ho chvilku odpočinout, aby šel dobře vyklopit.
  11. Mezitím si připravíme polevu – do šálku mléka přidáme agar, sirup, tahini a špetku soli a rozmícháme.
  12. Přivedeme k varu a vaříme asi 5-7 minut, až se agarové vločky rozpustí. Agarový prášek stačí povařit 1 minutu.
  13. Vyklopíme beránka a zkusíme ho opatrně postavit. Když nestojí, můžeme ho jemně rukama upravit a přimáčknout.
  14. Velikonočního beránka polijeme opatrně polevou – myslíme na to, že poleva rychle tuhne.
  15. Přidáme oči a čumáček z rozinek.
  16. Nakonec beránka posypeme mandlovými lupínky – zase svižně, ať se stihnout přichytit na tuhnoucí agarovou polevu!

Kurzy zdravého vaření - OnLine

Zaslat komentář

Odeslat komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
3 Komentáře | Přidej vlastní
  • Ksenia

    Šlo by z beránkového těsta udělat i muffiny??

  • Kateřina

    Ehm... já muffiny nějak nikdy nedělám (asi proto, že jsem si na ně pořád nekoupila formu)... ale v zásadě si myslím: proč ne? Pokud jste si zkusili, že vám beránek chutná (zkrátka to těsto, že vám chutná) můžete z něj udělat v podstatě cokoli... :) Na Vánoce kapra... a tak.

  • Ksenia

    Díky, zkusím to :)) uvidíme..

Nahoru