Velikonoční beránek zdravě - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Velikonoční beránek zdravě

Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Krémový velikonoční beránek zdravě a hravě.

Hrachový lusk

SUROVINY

Celý postup na velikonočního beránka nazelznete v našem videoblogu: Velikonoční beránek.

1 šálek = 200 ml

Objem ingrediencí záleží formě velikonočního beránka. Já dělala do formy o objemu 0,75 litru.

Těsto na beránka

  • 1 šálek jáhel
  • 2,5 šálku obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
  • 2 špetky soli
  • 2 šálky ovesných vloček, lépe pokud je předem opražíte a nejlépe pokud opražíte celý oves a ten potom navločkujete na ručním vločkovači
  • 1/2 šálku rýžového sirupu – nebo více, pokud jste zvyklí hodně sladit
  • 1/2 šálku rozinek – celé nebo posekat, posekané více osladí těsto, celé rozinky si sladkost nechávají pro sebe
  • 1/2-1 šálek vlašských ořechů, posekat
  • další 1 šálek obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
  • 2 lžíce oleje (dezodorizovaný slunečnicový)
  • (případně i koření – osvědčená je vanilka, netradiční levandule, ale nám nejlépe chutná jen tak)

Vymazání formy:

  • trocha oleje
  • kukuřičná mouka

Poleva:

  • 1 šálek mléka obilného mléka – rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové
  • 2 lžíce agarových vloček, agaru v prášku méně! (viz obal)
  • 1 lžíce rýžového sirupu (můžete přidat, pokud je potřeba)
  • 1 lžíce tahini (nebo mandlového másla)
  • špetka soli

Posypka:

  • mandlové plátky (můžeme je jemně opražit)

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
captcha 
Hrnec

RECEPT

  1. Začneme tím, že propláchneme jáhly.
  2. Pak do nich nalijeme 2,5 dílu obilného mléka a přivedeme k varu.
  3. Přidáme dvě špetky soli a necháme na mírném plameni vařit 30 minut.
  4. Vločky si dáme do mísy a zalijeme je zbývajícím šálkem mléka. Necháme chvilku promíchané odstát.
  5. Předehřejeme si troubu na 165 stupňů.
  6. Do změklých vloček vmícháme rýžový sirup, rozinky, ořechy, olej a hotové jáhly, případně i koření.
  7. Formu na beránka vymažeme štětcem nebo mašlovačkou olejem a vysypeme kukuřičnou moukou.
  8. Napěchujeme do ní těsto.
  9. Dáme péct do trouby na 150-165 stupňů na 45-60 minut.
  10. Když je beránek upečený, vyndáme ho z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme ho chvilku odpočinout, aby šel dobře vyklopit.
  11. Mezitím si připravíme polevu – do šálku mléka přidáme agar, sirup, tahini a špetku soli a rozmícháme.
  12. Přivedeme k varu a vaříme asi 5-7 minut, až se agarové vločky rozpustí. Agarový prášek stačí povařit 1 minutu.
  13. Vyklopíme beránka a zkusíme ho opatrně postavit. Když nestojí, můžeme ho jemně rukama upravit a přimáčknout.
  14. Velikonočního beránka polijeme opatrně polevou – myslíme na to, že poleva rychle tuhne.
  15. Přidáme oči a čumáček z rozinek.
  16. Nakonec beránka posypeme mandlovými lupínky – zase svižně, ať se stihnout přichytit na tuhnoucí agarovou polevu!

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
4 Komentáře | Přidej vlastní
  • Návštěvník - Andrea

    Beránka děláme a letos vyšel i zajíček ;o) fotka z loňska

    Přílohy :
  • Ksenia

    Šlo by z beránkového těsta udělat i muffiny??

  • Kateřina

    Ehm... já muffiny nějak nikdy nedělám (asi proto, že jsem si na ně pořád nekoupila formu)... ale v zásadě si myslím: proč ne? Pokud jste si zkusili, že vám beránek chutná (zkrátka to těsto, že vám chutná) můžete z něj udělat v podstatě cokoli... :) Na Vánoce kapra... a tak.

  • Ksenia

    Díky, zkusím to :)) uvidíme..

Nahoru