Talíř jako malovaný - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Talíř jako malovaný

Talíř jako malovaný
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Krásné jídlo vytváří krásnou mysl, tělo i ducha.

Hrachový lusk

SUROVINY

Příloha

Jako přílohu můžeme zvolit jakoukoliv obilovinu, my jsme měli zrovna oves:

  • 2 šálky ovsa
  • 2 šálky vody
  • 2 špetky soli

A ještě k tomu zapečenou polentu:

  • zbytek polentová kaše
  • trocha olivového oleje

Cizrnová pasta nebo pomazánka

  • uvařená cizrna
  • kousek dýně
  • sůl
  • nadrcená lehce opražená sezamová semínka a nebo trocha tahini (sezamová pasta)
  • umeocet dle chuti


Sněhové nabe

  • 1 1/2 šálku nastrouhané ředkve daikon
  • 1/2 kostky bílého tofu
  • špetka soli
  • 1/2 BIO citronu
  • cca 1/4 lžičky kůry z BIO citronu


Kinpira z bílé řepy

  • bílá řepa
  • pár špetek soli
  • trocha sezamového oleje


Arame cibulový kondiment

  • 3 lžíce řasy arame
  • 2 lžíce sušeného dakonu
  • 1 menší cibule
  • shoyu dle chuti
  • trocha lněného oleje
  • (blanšírované mandle k podávání)


Blanšírovaná brokolice

  • brokolice
  • voda
  • špetka soli


Kvašené ředkvičky

  • ředkvičky
  • voda
  • sůl
Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Příloha

Jako přílohu si můžete zvolit jakoukoliv obilovinu. My jsme připravili kombinaci ovsu a zapečené polenty.

  1. Oves namočíme minimálně na 8 hodin a poté vaříme technikou hned hrnci.
  2. Plech potřeme trochu oleje, rozprostřeme na něj polentovou kaši a zapečeme libovolně dlouho.

Online kurzObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem) Online kurzObiloviny Ovesná placka

Cizrnová pasta nebo pomazánka

  1. Kousek dýně uvaříme do měkka v malém množství vody se solí, přidáme cizrnu a propasírujeme nebo rozmixujeme.
  2. Ochutíme nadrcenými semínky nebo tahini a umeoctem.

Online kurzLuštěniny Cizrna Online kurzLuštěniny Cizrnová pomazánka s mrkví

Sněhobílé uvolnění

Najemno nastrouhaný daikon povaříme s tofu nakrájeným na kostičky, s citronovou kůrou nastrouhanou na jemno, špetkou soli a šťávou z 1/2 citronu asi 2 až 3 minuty.

Online kurzLuštěninySněhové nabe

Kinpira z bílé řepy

  1. Bílou řepou očistíme a nasekáme na nudličky a připravíme z kinpiru na oleji.

Online kurzSushi párty Kimpira Online kurzZeleninaKimpira na vodě

Arame cibulový kondiment

    Řasu arame a sušený daikon asi na 15 minut namočíme, poté společně vaříme v namáčecí vodě 15 minut.Přidáme na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli, shoyu dle chuti a trošku lněného oleje a vaříme ještě 5 až 10 minut. Nakonec necháme odpařit přebytečnou tekutinu a můžeme podávat s blanšírovanými mandlemi.

Blanšírovaná brokolice

  1. Brokolici rozdělíme na růžičky a oblanšírujeme.
  2. Můžeme použít i velké stonky, když je oloupeme.

Online kurzZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Online kurzZelenina Blanšírovaný salát

Kvašené ředkvičky

Celé omyté ředkvičky necháme vykvasit v základním slaném nálevu.

Online kurzZelenina Kvašení v nálevu

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Opět můžeme pozorovat krásnou hru jinu a jangu. Silný jang se skrývá v kondimentu z řasy arame, který vyvažuje jemné a uvolňující sněhové nábe. Koncentrovanou, hutnou a přitom uvolňující energii najdeme v kimpiře z bílé řepy, brokolice s ředkvičkami dodávají potřebnou svěžest a cizrnová pasta s obilovinami sytost a dlouhotrvající energii. Po takovém jídle bychom měli být velmi spokojení a klidní.

Kyseliny a zásady: Mírně kyselinotvorně bude působit polenta, oves a cizrnová pasta. Vše ale hravě vyváží silně zásadotvorný kondiment z řasy arame, sněhové nábe i kvašená a blanšírovaná zelenina. Celkem nám toto jídlo dodá dobrý zásadotvorný účinek.

Vitalita: U tohoto receptu je vitalita na dobré úrovni. Nejvíce nám ji dodává celozrnný oves, syrová a jemně tepelně upravená zelenina i čerstvě připravená cizrnová pasta.

Účinky na zdraví: Díky vysoké vitalitě, zásadotvornosti a dobrému vyvážení se jedná o léčebné jídlo, ale obsahuje i velmi syté a posilující části jako je cizrnová pasta nebo kinpira na oleji. Kondiment z řas arame pomáhá odvádět z těla nečistoty, zvládne i navázat těžké kovy a zároveň dodává důležité minerály pro naše pevné kosti. Cizrna je obecně lékem na žaludek, v tomto podání s tahini ale neléčí tak silně. Nejlépe to dokáže pokud je celá a není s ničím smíchána. Samozřejmě sněhové nábe zde čistí všechny stagnující tuky v našem těle. Také dodává potřebné jemné bílkoviny a v kombinaci s ovsem vytváří krásnou a jemnou pokožku i tělesné tkáně.

Kurzy zdravého vaření - OnLine

Zaslat komentář

Odeslat komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru