Štědrovečerní večeře bez kapra - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Štědrovečerní večeře bez kapra

Štědrovečerní večeře bez kapra
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Výtečný salát, který jsme se před 10 lety naučili od Kláry Jíchové. Řízečky, které se rozplývají na jazyku... Zkrátka Štědrý večer se vším všudy.

Hrachový lusk

SUROVINY

Vánoční salát z krup a cizrny

Tradiční surovinou na štědrovečerní tabuli byly pro naše předky kroupy a různé luštěniny, jídlo bylo v podstatě stále velmi postní. Připravovali například houbového kubu, hrachovou polévku a další jídla podobného staročeského typu. Až vlastně poměrně nedávno tato tradiční jídla nahradil bramborový salát a smažený kapr. Většina z nás už na té moderní štědrovečerní večeři ale vyrostla, a proto by nám možná úplně nesedělo vracet se ke kubovi\u2026 nebo ano? Nemám nic proti tomu, ale u nás na Vánoce prostě děláme ten salát. Jenom nepoužíváme brambory, místo toho nám skvěle poslouží právě tradiční kroupy a ještě k tomu cizrna – takže další tradiční složku, luštěniny, máme také na stole! A nebojte, nechutná rozhodně jako zrní se zrním, tento salát je i pro gurmány!

Ingredience

  • cca 3 šálky ječmenných krup (0,5 kg)
  • cca 1,5 šálku cizrny
  • 3-4 mrkve (záleží na velikosti)
  • 1 malý celer nebo polovina většího
  • 2 petržele
  • 2 cibule (lze použít i lahůdková zelená cibulka)
  • menší kousek dýně hokkaidó – nemusí být
  • cca 350 g mraženého nebo sterilovaného zeleného hrášku
  • sterilovaná kukuřice v bio kvalitě – nemusí být
  • kvašené okurky nebo kvašená cibule ve stejném láku jako okurky (s koprem)
  • nálev z této kvašené zeleniny, popř. umeocet – na dochucení, případně citronová šťáva
  • trocha kvalitní hořčice, kdo má do salátu rád – případně hodně hořčice, kdo ji má opravdu rád :)
  • 300 g tofunézy (seženete ji ve zdravé výživě)

Seitanové řízečky

Tyhle řízečky vám budou chutnat možná ještě víc, než řízek z kapra nebo klasický kuřecí či vepřový. Ocení ho nejen dospělí, ale hlavně i děti, kterým často klasické řízky nebo kapr nechutná. Seitan není plnohodnotným zdrojem bílkovin, ale vhodným doplňkem, který dodává sílu a výdrž. Pro celkový posilující efekt a doplnění potřebných bílkovin je potřeba ho kombinovat s luštěninami. Toto menu bere tento fakt v potaz – v salátu je cizrna :)

Ingredience

  • 1-2 balení seitanu natural, případně domácí seitan z 1 kg bílé mouky
  • BIO kukuřičná nebo rýžová strouhanka, pokud nemáte k dispozici BIO, volte raději rýžovou, Kukuřičná by mohla být GMO pokud není BIO
  • česnek dle chuti
  • shoyu dle chuti
  • trocha sladu
  • trocha kvalitní hořčice
  • bílá mouka na těstíčko

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Vánoční salát z krup a cizrny

Postup

  1. Cizrnu namočíme přes noc nebo alespoň na 8 hodin.
  2. Kroupy namočíme přes noc nebo alespoň na pár hodin ve dvojnásobném množství vody.
  3. Namáčecí vodu z cizrny slijeme, cizrnu zalijeme novou vodou, přidáme kousek řasy kombu, aby se lépe uvařila, a vaříme v normálním hrnci cca 2-3 hodiny na mírném plameni, případně 1 hodinu v tlakovém hrnci – ale zjistili jsme po letech zkušeností, že luštěniny nám chutnají daleko více, když je vaříme bez tlaku. I když to déle trvá – ale oni vás k vaření nepotřebují.
  4. Kroupy přivedeme k varu, osolíme – můžeme solit více, než běžně, protože jsou na salát, kde bude spousta zeleniny a potřebujeme do něj nějak slanou chuť dostat a v zabudované formě je to lepší. Kroupy vaříme na malinkém plameni s rozptylkami, aby se nepřipálily asi ¾ - 1 hodinu.
  5. Když už máme cizrnu i kroupy skoro uvařené anebo úplně uvařené, můžeme se vrhnout na přípravu zeleniny: celer, mrkev, petržel i cibuli si nakrájíme na kostičky – velikost dle vašeho přání, ale lépe vypadají menší kostečky. Pokud chceme přidat do salátu i trochu dýně, také ji nakrájíme na kostičky. Zeleninu dáme do misek zvlášť.
  6. Připravíme si vodu na blanšírování – přivedeme v hrnci k varu asi 5 cm vody, osolíme více, než obvykle – opět kvůli ochucení salátu – přidáme tedy asi lžičku soli.
  7. Nachystáme si velikou mísu, kam budeme zeleninu vyndávat. Velkou pro, že do této mísy pak budeme míchat kroupy a cizrnu, tak aby se nám vše vešlo a dobře se to míchalo.
  8. Když voda vře, postupně zeleninu blanšírujeme asi 3-5 minut – můžeme začít mrkví, poté dáme dýni, petržel, celer – vždy jeden druh naráz.
  9. Pokud používáme mražený hrášek, oblanšírujeme také ten. Pokud budeme dávat sterilovaný, slijeme ho na sítko a přidáme do mísy. To samé s kukuřicí, chceme-li ji použít.
  10. Nakonec oblanšírujeme cibuli a vůbec nevadí, pokud už je vody v hrnci jen malinko, to je dokonce lepší, protože všechna chuť nám zůstane v salátu. Pokud je zbyteček vody jen opravdu malý, můžeme ji také nalít do salátu. Cibuli stačí povařit jen krátce, aby zmizela velmi palčivá chuť, ale trocha pikantnosti v ní zbyla. Místo blanšírované normální cibule můžeme do salátu přidat syrovou nasekanou zelenou cibulku.
  11. Kroupy a cizrnu, máme-li je uvařené, necháme trošku vyvětrat, aby trošku zchladly.
  12. Mezitím si na drobno nasekáme kvašené okurky nebo kvašenou cibuli či obojí – množství je na každém, jak má rád. Přidáme k zelenině do mísy.
  13. Dále přidáme hořčici, libovolnou tofunézu nebo sojanézu a do mísy nyní přichází i cizrna s kroupami. Vše důkladně promícháme a ochutnáme, případně dochutíme dle potřeby. Dochucovat můžeme: hořčicí, lákem z kvašené zeleniny, umeoctem, případně i solí, ale ta je lepší zabudovaná – to znamená zabudovaná při vaření do něčeho. Pokud ale je potřeba salát dosolit, můžeme alespoň sůl rozpustit v troše vřelé vody, případně třeba povaříme kousíček dýně ve velkém množství soli – abychom mohli salát řádně osolit – povařenou dýni se solí poté rozmačkáme a vmícháme jako takovou \u201ehořčici\u201c do salátu. Sůl je lepší zabudovaná jak z hlediska zdraví – \u201evolná\u201c sůl, kterou sypeme na jídlo, se v těle chová agresivně, ale i z hlediska chuti – nerozpuštěná sůl nám může v jídle udělat paseku – některé sousto bude slané a jiné ne.

Video v kurzuLuštěniny Cizrna Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Vařená v běžném hrnci Video v kurzuKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát

Seitanové řízečky

Postup

  1. Seitan si nakrájíme na plátky.
  2. V míse si připravíme marinádu: smícháme nastrouhaný česnek, shoyu, slad, trochu hořčice a trochu vody (může být např. i vývar z vaření domácího seitanu).
  3. Do marinády vložíme plátky seitanu a necháme marinovat cca 1 hodinu, ale můžeme i méně, pokud spěcháme.
  4. Rozehřejeme si olej na fritování – např. rýžový nebo slunečnicový dezodorizovaný, stačí ho do hrnce asi 3 cm.
  5. Rozmícháme bílou mouku s trochou vody, aby vzniklo husté těstíčko.
  6. Do jiné misky vysypeme strouhanku.
  7. Seitanové plátky ještě naposledy řádně omácháme v marinádě, potom šup do těstíčka a hop do strouhanky. A nakonec juch do oleje! Seitan nemusíme fritovat dlouho – stačí zhruba 1 minuta z každé strany, nanejvýš dvě minuty – měl by lehce zezlátnout.
  8. Tento postup opakujeme do té doby, dokud máme seitan. A udělejte ho raději dost, protože se rychle mine. A radši spěchejte ke stolu, než vám ho rodina sní bez vás.

Video v kurzuLuštěniny Seitanová tempura Video v kurzuLuštěniny Seitan

Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

Domácí sojanéza

Není to výplod největšího zdraví, ale parádu na slavnostním stole udělá.

Ingredience

  • Provamel sójová smetana
  • citronová šťáva
  • dezodorizovaný slunečnicový olej, případně rýžový olej
  • sůl
  • případně hořčice, česnek\u2026 aj. koření dle chuti na dochucení

Postup

Do mixéru nalijeme smetanu Provamel, citronovou šťávu minimálně z půlky citronu, přidáme sůl, případně koření dle chuti a zapneme mixér. Postupně malým proudem přiléváme olej do zhoustnutí \u201emajonézy\u201c.

Kurzy kvašené zeleniny

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
3 Komentáře | Přidej vlastní
  • Návštěvník - Jitka Zichová

    Dobrý den,
    moc děkuji za odpověď a těším se v lednu na kurz!
    Krásné vánoce,
    Jitka

  • Návštěvník - Jitka Zichová

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, čím by se daly v salátu nahradit kroupy? Mám alergii na lepek, občas sice něco s lepkem jím, ale ječné kroupy jíst nemůžu. Hodily by se třeba pohankové kroupy? Nebo rýže? Díky moc, zdraví Jitka Zich.

  • Kateřina

    Moc zdravím, paní Zichová, je to docela jednoduché - kroupy můžete nahradit pohankou, jak říkáte, ale bude ji třeba uvařit sušší, např. 1 díl pohanky a 1,5 dílu vody. Celozrnná kulatozrnná rýže obecně hodně lepí, takže je potřeba ji připravit metodou pražení a následného vaření, tak bude po uvaření sypká a bude se do salátu více hodit. Přeji hodně úspěchů nejen při vaření!

    Krásné adventní dny,
    Kateřina

Nahoru