Soté z bulguru s čočkou po provensálsku - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Soté z bulguru s čočkou po provensálsku

Soté z bulguru s čočkou po provensálsku
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk
Hrachový lusk

SUROVINY

Soté z bulguru se sladkou bramborou a cibulí

  • 1 menší nebo polovina větší sladké brambory, na kostičky
  • 2 menší cibule, na kostičky
  • 1,5 šálku bulguru
  • 3 šálky vody
  • 3 špetky soli
  • (1 lžička kvalitního rostlinného oleje dle výběru)
  • petrželka nebo pažitka na posypání nebo vmíchání na závěr

Čočka po provencálsku s mrkví a cuketou

  • 1 šálek čočky (menší, např. beluga, Puy, tmavozelená nebo červená neloupaná)
  • 2 šálky vody
  • 1 mrkev
  • 1 menší cuketa
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
  • 1 lžíce mirinu
  • ½ lžičky sušeného tymiánu nebo trocha čerstvého
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu nebo trocha čerstvého
  • sůl a případně pepř dle chuti
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Zeleninová tempura

  • zelenina dle výběru – např. kombinace – na sirčičky nakrájená mrkev s cibulí na tenké půlměsíčky anebo třeba jen půlkolečka dýně
  • olej vhodný na pečení a smažení (BIO slunečnicový dezodorizovaný či rýžový)
  • těstíčko – bílá pšeničná nebo špaldová mouka spolu s kukuřičnou anebo

Daikonové pásky s umeoctem

  • ředkev daikon
  • ume ocet

Kimchi

Podáváme s jakoukoli kvašenou zeleninou, my jsme tentokrát zvolili kimchi.

Lněná sůl

Lněná sůl a ostatní semínkové soli se používají zejména k dochucení obilovin – jednoduše jako posypka. Jejich výhodou je, že v našem těle působí zásadotvorně. Tím pádem nám pomáhají zbavit se únavy a také podporují veselou mysl.

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Soté z bulguru se sladkou bramborou a cibulí

  1. Z cibule a sladké brambory připravíme soté na oleji.
  2. Poté přidáme i bulgur a vaříme cca 20 - 30 min.

Video v kurzuObilovinyTechnika soté se zeleninou

Čočka po provencálsku s mrkví a cuketou

Tuto vynikající variaci na čočku najdete v online kurzu Francouzské menu (zatím prodáváme jen na požádáni za 300 Kč).

Tato provoněná omáčka se dá připravovat napříč ročními obdobími – zkrátka jen proměňujeme zeleninu a vždy používáme tu, která je zrovna v sezóně.

Postup

  1. Čočku uvaříme se 2 šálky vody, tymiánem a rozmarýnem.
  2. Mezitím si připravíme zeleninu: mrkev i cuketu nakrájíme na kostičky a česnek nasekáme na jemno nebo nastrouháme.
  3. Na pánvi či v rendlíku připravíme soté na oleji. Nejprve přidáme česnek, pár vteřin ho samotný osmahneme a po chvilce přidáme mrkev a cuketu.
  4. Nakonec zaprášíme solí, přidáme mirin, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni 2 minuty vaříme.
  5. Hotovou čočku vmícháme do zeleniny a společně necháme ještě 2 minuty prohřát.
  6. Podáváme sypané petrželkou.

Video v kurzuLuštěniny Čočka Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Soté s luštěninou

Zeleninová tempura

  1. Zeleninu obalujeme v těstíčku a fritujeme v rozpáleném oleji.

Video v kurzuZelenina Tempura Video v kurzuZelenina Tempura z celeru

Daikonové pásky s umeoctem

  1. Škrabkou na brambory naškrábeme daikon na pásky.
  2. Promícháme daikon s trochou ume octa.
  3. Necháme 10 – 15 min odstát a podáváme.

Video v kurzuKvašená zelenina Daikonové pásky v umeoctu

Kimchi

Podáváme s jakoukoli kvašenou zeleninou, my jsme tentokrát zvolili kimchi.

Video v kurzuKvašená zelenina Kimchi

Lněná sůl

Lněná sůl a ostatní semínkové soli se používají zejména k dochucení obilovin – jednoduše jako posypka. Jejich výhodou je, že v našem těle působí zásadotvorně. Tím pádem nám pomáhají zbavit se únavy a také podporují veselou mysl.

Postup

  1. Na pánvi vysušíme mořskou sůl, poté ji sesypeme do suribachi, umeleme najemno a kartáčkem na zuby zase sesypeme do nějaké mističky.
  2. Len rychle propláchneme na sítku pod vodou.
  3. Dáme ho na rozpálenou pánev a pražíme do vysušení a vypraskání. Když len praská, skáče mnohem více než jiná semínka, např. sezamová. Proto si raději k ruce vezmeme pokličku a pražíme a lehce druhou rukou přikrýváme a s pánví přitom hýbáme, aby se nám len nepřipálil. Nedržíme pokličku pořád na pánvi, jinak by se voda neodpařovala. Není to složité, chce to jen gryf.
  4. Vypraskaný len sesypeme do misky, polovinu dáme do suribachi a trochu pomeleme. Mezitím sůl vsypeme zpět na rozpálenou pánev, a když máme len trochu pomletý, přidáme sůl ke lnu a meleme společně. Nakonec přidáme zbylý len, co nám mezitím ležel v misce a vše spolu pomeleme. Sezamová sůl se říká, že se má mlít do cca 80 % rozemletých semínek a cca 20 % nechat celých. Len je trochu hrubší, proto já osobně ho melu více.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru