Sladká cizrnová omáčka s jáhlami - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Sladká cizrnová omáčka s jáhlami

Sladká cizrnová omáčka s jáhlami
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Vynikající, sladký oběd, který zahání chutě na dezerty.

Hrachový lusk

SUROVINY

Jáhly s dýňovými semínky: 2 šálky jáhel, 2 špetky soli, 4 šálky vody, hrst dýňových semínek

Sladká cizrnová omáčka: 2 cibule, 1/2 batáty nebo jedna malá, 1 lžíce shoyu, 1 lžíce zázvorové šťávy (šťáva vymačkaná z nastrouhaného čerstvého zázvoru), 1 šálek předem uvařené cizrny, tekutina z vaření cizrny, 1 vrchovatá lžíce kuzu nebo arrowrootu, cca 250 ml vody, trocha soli

Masírovaný salát: cca 2 hrsti kadeřávku, 1 lžička burákového másla či tahini (nebo jemně namletý sezam v suribašce), pár kapek shoyu, pár kapek rýžového octa

Kvašená mrkev: mrkev, cibule, sůl

- nebo jiná kvašená zelenina, kterou máte doma

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Jáhly s dýňovými semínky

  1. Jáhly spolu se semínky propláchneme a uvaříme technikou vaření v normálním hrnci.

Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody Video v kurzuObiloviny Jáhly Video v kurzuObilovinyTechnika vaření s ořechy

Sladká cizrnová omáčka

  1. Batáty a cibuli naskládáme do hrnce, zasypeme uvařenou cizrnou (nejlepší je velká cizrna) a zaprášíme pár špetkami soli.
  2. Zalijeme vodou a tekutinou z vaření cizrny, pokud ji máme a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut.
  3. Pokud zahušťujeme arrowrootem, zahustíme a vaříme dalších cca 7 minut. Pokud používáme kuzu, stačí zahustit až na konci, kuzu stačí vařit jen cca minutu.
  4. Nakonec ochutíme shoyu a zázvorem, prohřejeme ještě minutku a podáváme.

Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Sladká cizrnová omáčka

Masírovaný salát

  1. Kadeřávek natrháme.
  2. Smícháme s burákovám máslem (případně tahini, nebo jemně namletý sezam v suribašce), pár kapkami shoyu a rýžového octa.
  3. Podáváme.

Video v kurzuZelenina Masírovaný salát z kadeřávku

Kvašená mrkev

K jídlu jsme podávali kvašenou mrkev, ale můžete použít jakoukoli jinou kvašenou zeleninu.

Video v kurzuZelenina Kvašení v nálevu Video v kurzuZelenina Kvašení ve vlastní šťávě

Kvašená zelenina > Kvašená mrkev

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Tento recept je z řady těch léčebných, ale přesto chuťově naprosto delikátních. Cizrna v kombinaci s jáhly a cibulí nám bude působit blahodárně na náš žaludek, slinivku a slezinu. Všechno to jsou potraviny kulaté, sladké a žluté a vyživují náš střed, tedy žaludek, ze kterého je energie postupně rozváděna po celém těle. Díky své sladké chuti vám tento recept pomůže zahnat chuť na cokoliv sladkého.

Vše na talíři s výjimkou cizrny a burákového másla je zásadotvorné, proto je vhodný pro to, abychom si v těle udrželi přirozené mírně zásadité prostředí, ve kterém patogenní viry a bakterie nepřežijí.

Energeticky je tento pokrm dobře vyvážený, lehce stahující a proto se hodí spíš na období podzimu, kdy už potřebujeme trochu zahřát.

Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

Sladká cizrnová omáčka

Místo batátů můžeme také použít dýni hokkaidó.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru