Seitan se svíčkovou omáčkou - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Seitan se svíčkovou omáčkou

Seitan se svíčkovou omáčkou
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Jednou jsem babičce řekla, že my také děláme svíčkovou. Smála se a řekla: "A z čeho? Leda ze svíček...!" Ne, ne, babi... podívej! A je výborná!

Hrachový lusk

SUROVINY

TENTO RECEPT NA HLAVNÍ JÍDLO V SOBĚ NEOBSAHUJE KOMPLETNÍ BÍLKOVINU ZE SPOJENÍ OBILOVIN A LUŠTĚNIN, PROTO K NĚMU PODÁVÁME LUŠTĚNINOVOU POLÉVKU.

Suroviny uvádím pro zhruba 4 osoby.

1 šálek = 200 ml


Polentový knedlík
: 2 šálky kukuřičné krupice - jemné nebo hrubé, voda, mořská sůl

Svíčková omáčka: 2 cibule, 1-2 mrkve (dle velikosti), kousek celeru, 1-2 petržele (dle velikosti), 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, (pepř), mořská sůl, rostlinná smetana - domácí či kupovaná (rýžová, ovesná, mandlová, slunečnicová), jablečný ocet, kvalitní hořčice bez cukru a lihového octa.

Seitan: 1 hlava seitanu natural, shoyu, olej, voda, (jablečný ocet)

Brusinky: brusinky (nebo rybíz, povidla, josta, borůvky, nebo marmeláda) - čerstvé nebo zavařené bez cukru, rýžový sirup, špetička mořské soli, BIO citron

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Polentový knedlík

  1. Kukuřičnou krupici vaříme technikou máčení a následné vaření. Použijeme zhruba 2 díly vody.
  2. Když máme uvařeno, přendáme polentu do vodou vypláchnuté sklenice, která je nejlépe všude stejně široká.
  3. Polentu necháme ve sklenici ztuhnout, poté po stěně sklenice obtáhneme příborovým nožem, vyklopíme knedlík a nakrájíme ho na plátky.

Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuObiloviny Kukuřice Video v kurzuObilovinyPolentový knedlík

Marinovaný seitan

Hlavu seitanu nakrájíme na plátky a uvaříme v troše vody a shoyu. Pokud chceme, můžeme dochutit trochou jablečného octa.

Video v kurzuSushi párty Restovaný seitan

Svíčková omáčka

  1. Z koření uděláme vývar.
  2. Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostky a uděláme kimpiru na oleji.
  3. Ke konci zalijeme zeleninu vývarem a necháme dusit do měkka.
  4. Vše přepasírujeme přes pasírku a následně i síto.
  5. Dochutíme jablečným octem, případně hořčicí a po vypnutí rostlinou smetanou.
  6. Podáváme s plátkem citronu a brusinkami.

Video v kurzuZelenina Svíčková omáčka Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na kostky Video v kurzuZeleninaKimpira na vodě

Brusinky

  1. Ovoce povaříme se špetkou soli a sirupem.
  2. Servírujeme na plátku BIO citronu.
Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

Pro děti
Seitan natural z obchodu můžeme pouze ohřát a už nedochucujeme.

Video v kurzuZelenina Energie zeleniny obecně

Bez lepku
Místo seitanu zvolíme marinovaný tempeh, nebo tofu. Pak také získáme pokrm, kde máme kompletní bílkoviny.

Kompletní bílkoviny
Do svíčkové omáčky přidáme před pasírováním do měkka uvařené bílé fazole (cca lžíci na osobu). Tím dodáme potřebnou kombinaci obilovin a luštěnin pro kompetní bílkovinu.

Svíčková na cesty
Hotovou omáčku se seitanem můžeme zavařit do sklenic a až pojedete na dovolenou, můžete si pár sklenic přibalit.

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru