Přesladká bílá omáčka s fritovaným tofu a rýží - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Přesladká bílá omáčka s fritovaným tofu a rýží

Přesladká bílá omáčka s fritovaným tofu a rýží
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Něco jiného, něco neobvyklého, něco přesladkého... talíř plný pohlazení, který nám zároveň dodá plno sil a energie.

Hrachový lusk

SUROVINY

Kombinovaná rýže

  • 1 šálek celozrnné kulatozrnné rýže
  • 1/2 šálku celozrnné jasmínové nebo basmati rýže
  • 1/2 šálku celozrnné sladké rýže
  • 2 špetky soli
  • 3 až 3,5 šálku vody

Černá sezamová sůl

  • černý sezam
  • mořská sůl

Přesladká omáčka z bílé řepy

  • 1 větší bílá řepa
  • 1 balení bílého tofu - cca 180 g
  • fritovací olej (kvalitní, za studena lisovaný)
  • kvalitní hořčice bez cukru dle chuti (cca 2 lžičky)
  • citronová kůra z bio citronu
  • mořská sůl dle chuti
  • arrowroot nebo kuzu dle potřeby na zahuštění
  • voda dle potřeby
  • bílé miso shiro dle chuti

Nori tempura

  • cca 2 pláty řasy nori na sushi
  • fritovací olej (kvalitní, za studena lisovaný)
  • bílá mouka
  • voda

Blanšírovaná kapusta s wakame

  • kousek kapusty
  • voda
  • sůl
  • trocha řasy wakame, předem namočené

Marinované ředkvičky

  • cca 8-10 ředkviček
  • cca 1/2 až 1 lžíce umeocta (nejlépe speciál)
Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
captcha 
Hrnec

RECEPT

Kombinovaná rýže

Rýži předem namočíme a poté uvaříme v tlakovém hrnci.

Online kurzObilovinyTechnika máčení a následné vaření

Černá sezamová sůl

Uděláme obvyklou semínkovou sůl, tentokrát z černého sezamu, s poměrem soli dle svého výběru.

Kondimenty > Semínkové soli

Přesladká omáčka z bílé řepy

  1. Řepu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme do měkka v tlakovém hrnci - cca 30-45 minut.
  2. Bílé tofu nakrájíme na větší kostky a ofritujeme do zlatova v oleji.
  3. Tofu povaříme v troše vody s citronovou kůrou, shiro misem a trochou soli, abychom ho namarinovali.
  4. Marinované tofu smícháme s uvařenou řepou, zahustíme kuzu nebo arrowrootem na krémovou omáčku a dochutíme hořčicí.

Online kurzZelenina Salát z červené řepy Online kurzLuštěniny Tofu Online kurzSushi párty Fritované tofu

Nori tempura

  1. Řasu nori nastříháme na kousky, namočíme v těstíčku z mouky a vody a ofritujeme krátce v rozehřátém oleji.

Online kurzZelenina Tempura

Blanšírovaná kapusta s wakame

Oblanšírujeme kapustu i wakame a podáváme. Místo blanšírování můžeme také napařit.

Online kurzZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Online kurzZeleninaTechnika napařování (teorie)

Marinované ředkvičky

Ze ředkviček připravíme jednoduchý marinovaný salát s umeoctem.

Online kurzZeleninaTechnika marinování (teorie) Online kurzZeleninaMarinování - Okurkový salát s ředkvičkou

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Hned na začátku se podíváme na bílou řepu, která je svou chutí až omamně sladká. Svou velikostí se řadí mezi největší kořenovou zeleninu, která se u nás pěstuje, a to jsou dva silné faktory, dle kterých můžeme odhadnout její energii. Kdo hádá, že je velmi uvolňující, má pravdu. K tomu, abychom ji dokázali vyrovnat, použijeme ostatní suroviny v jídle. Na druhé straně tu tedy máme (jang) rýži a nori tempuru, což nám dodá do výsledného pokrmu dostatek uzemnění, jinak by nás bílá řepa doslova vynesla do oblak. I tak malou eufórii z tohoto pokrmu budeme zažívat, a proto se řadí mezi ty více uvolňující.

Vitalita: Když někam dáme čerstvě uvařené celozrnné obilí, bude vitalita vždy na dobré úrovni. Ostatní části talíře mají střední úroveň vitality. Celkově je vitalita tohoto receptu na dobré úrovni.

Kyseliny a zásady: Řasa nori je zásadotvorná. V tempurované podobě už tomu tak ale nemusí být. Zásadu nám na tomto talíři přináší především ředkvičky v umeoctě, kapusta a řasa wakame. Pokud pokoušeme rýži se semínky, budou se chovat neutrálně. Fritované tofu s bílou řepou bude působit nejspíš mírně kyselinotvorně. Ve výsledku může tento talíř působit neutrálně.

Nutriční složení: Díky kombinaci rýže a tofu najdeme v tomto receptu kompletní bílkoviny. Dále je bohatý na sacharidy obsažené v rýži a zelenině, i jednodušší cukry z vařené řepy (sacharózu). Minerály a tuky doplní fritovaná řasa nori. Vitaminy i enzymy nám dodávají především jemně marinované ředkvičky v umeoctu. Celkově je tento talíř velmi výživný, připravený dodat vyvážené a pestré množství všech makro i mikro živin.

Účinky na zdarví: V porovnání s ostatními zdravými recepty je tento v něčem významně odlišný. Omáčka z bílé řepy obsahuje velké množství sacharózy (bílá řepa obsahuje až 20% sacharózy), která rychle zvedá hladinu krevního cukru. Sacharóza je jin, a pokud se dostane do našeho krevního oběhu, tělo rychle reaguje vypuštěním inzulinu (jang) - produktu slinivky břišní. Proto není zcela vhodný pro diabetiky. Jedná se především o sváteční pohoštění.

Výsledkem tohoto pokrmu je významná dynamika, dodává nám velkou sílu z nori tempury i fritovaného tofu, kterou uvolníme bílou řepou. Proto je vhodný především po nebo před fyzickým výkonem. Výtečný je i pro návštěvy a oslavy.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru