Lívance s marmeládou - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Lívance s marmeládou

Lívance s marmeládou
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Tohle já někdy zkrátka "musím": lívance s marmeládou! Je v tom vzpomínka na dětství, ale také na to, jak jsme tu konkrétní marmeládu vyráběli - anebo zrovna tady na fotce, vždyť to jsou povidla od babky ze Salaše, udělala je kvůli nám bez cukru!

Hrachový lusk

SUROVINY

Lívance:

  • kvásek pšeničný nebo žitný
  • celozrnná mouka pšeničná nebo špaldová
  • hladká kukuřičná mouka
  • špetka soli
  • olej na pečení a smažení (BIO, lisovaný za studena, dezodorizovaný slunečnicový anebo rýžový či kukuřičný)

"Šlehačka":

  • 3 lžíce tahini - sezamového másla anebo ořechového másla - to je ještě chutnější (mandlové či arašídové) či kombinace tahini a ořechového másla
  • voda dle potřeby

Marmeláda/džem/povidla:

  • jakákoli marmeláda, džem či povidla bez cukru, které doma zrovna máte
Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
captcha 
Hrnec

RECEPT

Lívance

  1. Večer, když jdeme spát, smícháme kvásek s pšeničnou či špaldovou a kukuřičnou moukou (kukuřičné dáme zhruba jednu čtvrtinu). Přidáme vodu, aby vzniklo kašovité těsto, zkrátka jako na lívance, a přikryjeme utěrkou.
  2. Ráno už je těsto vykvašené. Přidáme špetku soli, promícháme a můžeme smažit lívance.
  3. Na oleji smažíme lívance z každé strany do zlatova smíše na mírnějším plameni, aby se nám nepřepaloval olej. Mezi jednotlivými lívanci děláme ve smažení vždy malou pauzu, aby pánev malinko vychladla a nový olej, který na ni vlijeme pro další lívanec, nezačal kouřit, ale jen se zahřál a rozlil po pánvi.

"Šlehačka"

Tahini či ořechové máslo nebo jejich kombinaci ušleháme lžičkou společně s vodou do požadované konzistence. Výsledkem je jemná a nadýchaná pomazánka - "šlehačka", která nelepí jako samotné tahini nebo jiná ořechová a semínková másla, voda je zjemní a učiní příjemnější na konzumaci.

Podávání

Lívance potřeme marmeládou, džemem či povidly a poté "poťupeme" našlehaným ořechovým máslem či tahini. Přehneme nebo zarolujeme a... zakousneme se! Chutná?

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru