Ovesná kaše, natto miso salátek s mandlemi - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Ovesná kaše, natto miso salátek s mandlemi

Ovesná kaše, natto miso salátek s mandlemi
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Posilující, zahřívající a zdravá snídaně.

Hrachový lusk

SUROVINY

Ovesná kaše

  • 2 šálky nahého ovsa
  • 7 šálků vody
  • 2 špetky soli

Miso-natto salát

  • 1/2 šálku ředkve daikon nakrájené na nepravidelné tvary
  • 1/2 šálku bílého zelí nakrájené na nudličky
  • 1 šálek zelených listů (např. kadeřávek, kapusta, listy kedlubny, brokolice, ...)
  • 1 lžička natto misa (lze objednat ve zdravé výživě od firmy Sunfood či Danfood)
  • dvě lžíce mandlí

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Ovesná kaše

Kaši připravíme základním způsobem - máčení a vaření v normálním hrnci.

Online kurzObilovinyPříprava kaše z celých zrn Online kurzObilovinyTechnika máčení a následné vaření

Miso-natto salát

Zeleninu postupně oblanšírujeme a nakonec vmícháme natto miso a blanšírované loupané mandle.

Online kurzZeleninaTechnika blanšírování (teorie)

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie: Vařený oves dodává velmi kvalitní mírnou jangovou energii. Blanšírovaný salát je na druhou stranu mírně uvolňující, proto bychom se po tomto pokrmu měli cítit klidně a vyváženě.

Vitalita: Vařený celozrnný oves nám dodává vrcholnou vitalitu, stejně jako bleskově oblanšírovaná zelenina (zde záleží na její čerstvosti, tj. době od utržení).

Kyseliny a zásady: Záleží hodně na tom, jak budeme kousat. Pokud snídani pořádně prokoušeme, bude na nás mít zásadotvorné účinky. Pokud ji rychle zhltneme, patrně bude mírně okyselující. Průměrně se jedná o neutrální pokrm, kdy oves je mírně kyselinotvorný a zelenina zásadotvorná.

Nutriční složení: V této snídani převládají složité sacharidy, které dodávají velmi stabilní, pomalou a dlouhotrvající energii. Salát i oves disponuje množstvím jemně stravitelné vlákniny. Natto miso dodává probiotické kultury, enzymy, minerály i bílkoviny.

Účinky na zdraví: V porovnání s ostatními obilovinami obsahuje oves více bílkovin (17 %) a tuků (7 %), proto je vhodný pro růst dětí a také pro všechny fyzicky aktivní. Tuk je více jin než voda a dokáže tedy do sebe absorbovat více jangové energie a také tepla. Ovesná kaše se tedy obecně hodí také pokud potřebujeme zahřát. Na druhou stranu není vhodná při zahlenění plic, kdy je lepší bílkoviny a tuky jíst v menším množství. Zeleninový salát je bohatý jak chutí, tak svým složením, proto se tento pokrm hodí spíše jako posilující snídaně pro aktivní den.

Kurzy zdravého vaření - OnLine

Zaslat komentář

Odeslat komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru