Lehká večeře - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Lehká večeře

Lehká večeře
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Lehká večeře, ke které se hodí luštěninová polévka.

Hrachový lusk

SUROVINY

Dlouhozrnná celozrnná rýže: 2 šálky celozrnné dlouhozrnné rýže, 3,5 šálku vody, 2 špetičky soli.

Sezamová sůl z černého sezamu: černý sezam, sůl.

Zeleninové soté: 1-2 lžíce sezamového nebo rýžového oleje, pár listů čínského zelí, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 3 řapíky řapíkatého celeru, sůl dle chuti, případně mirin na ochucení.

Blanšírované zelené listy: z kedlubny, z řepky nebo třeba kadeřávek.

Daikonový salátek: bílá ředkev daikon, umeocet.

Kvašená okurka - nebo jiná kvašená zelenina, kterou máte po ruce.

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
captcha 
Hrnec

RECEPT

Dlouhozrnná celozrnná rýže

Rýži namočíme na několik hodin a poté vaříme v tlakovém hrnci, případně v normálním hrnci, pokud přidáme o trochu více vody anebo technikou hrnec v hrnci, kde vody zase ubereme.

Online kurzObilovinyTechnika vaření do studené vody Online kurzObiloviny Rýže

Sezamová sůl z černého sezamu

Uděláme standardní sezamovou sůl, ale tentokrát z černého sezamu. Poměr semínek a soli volíme dle chuti a potřeby těch, pro které vaříme.

Online kurzKondimentyPříprava semínkových solí

Zeleninové soté

Připravíme soté na oleji z tlustých sirek mrkve, plátků česneku, hrubě pokrájených listů čínského zelí a nasekaného řapíkatého celeru. Dochutíme na hned začátku solí, případně zjemníme mirinem nebo okyselíme citronem.

Online kurzZeleninaTechnika soté (teorie) Online kurzZelenina Soté na oleji Online kurzZelenina Vodní soté

Blanšírované zelené listy

Zelené listy omyjeme a krátce oblanšírujeme.

Online kurzZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Online kurzZelenina Blanšírovaný salát

Daikonový salátek

Daikon nakrouháme škrabkou, zakápneme umeoctem (stačí troška) a necháme chvilku odležet, můžeme i zatížit, ale není to nutné.

Online kurzZeleninaTechnika krájení na hobliny Online kurzKvašená zelenina Daikonové pásky v umeoctu

Kvašená okurka - nebo jiná kvašená zelenina

K jídlu podáváme kvašenou zeleninu, kterou zrovna máme po ruce, u nás to byly zrovna kvašáky.

Online kurzKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

EnergieΔ: Jangovou pevnost nám v tomto jídle dodá dobře uvařená rýže Δ společně se sezamovou solí. Příjemné uvolnění nám poskytne zelenina a také podpoří techniky soté Δ∇ i blanšírování , které jsou uvolňující a ochlazující. Proto je tento chod vhodný především v horkém počasí.

Kyseliny a zásady: Rýže je mírně kyselinotvorná, jinak se na tomto talíři setkáváme už jen se zásadotvornými potravinami jako zelenina i sezamová sůl. Výsledkem je významná převaha zásadotvorného účinku celého talíře.

Nutriční složení: Co na tomto talíři zásadně chybí jsou bílkoviny. Proto je vhodné ho zařadit do očistných jídelníčků, nebo kombinovat s luštěninovou polévkou. Dále také budeme marně hledat

Vhodná forma sacharidů, které zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna jsou dobře zastoupeny v celozrnné rýži. Vitamínů a antioxidanty najdeme v zelenině a díky šetrné tepelné úpravě v nich převážná většina zůstane. Kvašená zelenina dodá i aktivní enzymy a probiotické kultury a v černém sezamu najdeme významné množství minerálních látek jako vápník (962mg / 100g).

Vitalita: Všechny suroviny, které používáme mají vrcholovou vitalitu. Obilovinám se varem vitalita nesnižuje a zeleninu upravujeme pouze krátce, proto si značnou část ještě zachová. Výsledkem je vskutku ideální uchazeč pro situaci, kdy chcete úroveň své vitality zvýšit.

Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

Můžeme přidat trochu nějaké luštěniny, aby vznikl kompletní pokrm, anebo podáváme k luštěninové polévce.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru