Lehká večeře - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Lehká večeře

Lehká večeře
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Lehká večeře, ke které se hodí luštěninová polévka.

Hrachový lusk

SUROVINY

Dlouhozrnná celozrnná rýže: 2 šálky celozrnné dlouhozrnné rýže, 3,5 šálku vody, 2 špetičky soli.

Sezamová sůl z černého sezamu: černý sezam, sůl.

Zeleninové soté: 1-2 lžíce sezamového nebo rýžového oleje, pár listů čínského zelí, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 3 řapíky řapíkatého celeru, sůl dle chuti, případně mirin na ochucení.

Blanšírované zelené listy: z kedlubny, z řepky nebo třeba kadeřávek.

Daikonový salátek: bílá ředkev daikon, umeocet.

Kvašená okurka - nebo jiná kvašená zelenina, kterou máte po ruce.

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Dlouhozrnná celozrnná rýže

Rýži namočíme na několik hodin a poté vaříme v tlakovém hrnci, případně v normálním hrnci, pokud přidáme o trochu více vody anebo technikou hrnec v hrnci, kde vody zase ubereme.

Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody Video v kurzuObiloviny Rýže

Sezamová sůl z černého sezamu

Uděláme standardní sezamovou sůl, ale tentokrát z černého sezamu. Poměr semínek a soli volíme dle chuti a potřeby těch, pro které vaříme.

Video v kurzuKondimentyPříprava semínkových solí

Zeleninové soté

Připravíme soté na oleji z tlustých sirek mrkve, plátků česneku, hrubě pokrájených listů čínského zelí a nasekaného řapíkatého celeru. Dochutíme na hned začátku solí, případně zjemníme mirinem nebo okyselíme citronem.

Video v kurzuZeleninaTechnika soté (teorie) Video v kurzuZelenina Soté na oleji Video v kurzuZelenina Vodní soté

Blanšírované zelené listy

Zelené listy omyjeme a krátce oblanšírujeme.

Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát

Daikonový salátek

Daikon nakrouháme škrabkou, zakápneme umeoctem (stačí troška) a necháme chvilku odležet, můžeme i zatížit, ale není to nutné.

Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na hobliny Video v kurzuKvašená zelenina Daikonové pásky v umeoctu

Kvašená okurka - nebo jiná kvašená zelenina

K jídlu podáváme kvašenou zeleninu, kterou zrovna máme po ruce, u nás to byly zrovna kvašáky.

Video v kurzuKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

EnergieΔ: Jangovou pevnost nám v tomto jídle dodá dobře uvařená rýže Δ společně se sezamovou solí. Příjemné uvolnění nám poskytne zelenina a také podpoří techniky soté Δ∇ i blanšírování , které jsou uvolňující a ochlazující. Proto je tento chod vhodný především v horkém počasí.

Kyseliny a zásady: Rýže je mírně kyselinotvorná, jinak se na tomto talíři setkáváme už jen se zásadotvornými potravinami jako zelenina i sezamová sůl. Výsledkem je významná převaha zásadotvorného účinku celého talíře.

Nutriční složení: Co na tomto talíři zásadně chybí jsou bílkoviny. Proto je vhodné ho zařadit do očistných jídelníčků, nebo kombinovat s luštěninovou polévkou. Dále také budeme marně hledat

Vhodná forma sacharidů, které zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna jsou dobře zastoupeny v celozrnné rýži. Vitamínů a antioxidanty najdeme v zelenině a díky šetrné tepelné úpravě v nich převážná většina zůstane. Kvašená zelenina dodá i aktivní enzymy a probiotické kultury a v černém sezamu najdeme významné množství minerálních látek jako vápník (962mg / 100g).

Vitalita: Všechny suroviny, které používáme mají vrcholovou vitalitu. Obilovinám se varem vitalita nesnižuje a zeleninu upravujeme pouze krátce, proto si značnou část ještě zachová. Výsledkem je vskutku ideální uchazeč pro situaci, kdy chcete úroveň své vitality zvýšit.

Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

Můžeme přidat trochu nějaké luštěniny, aby vznikl kompletní pokrm, anebo podáváme k luštěninové polévce.

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru