Kuličky od malé Ladičky - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Kuličky od malé Ladičky

Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Zážitek od začátku až do konce!

Lada se inspirovala kuličkami od Lenky Hlaváčové, která je u nás kdysi připravovala. Je to její nejoblíbenější video. Jednou ráno mě řekla "Tatíí já chci natočit ty kuličky" a výsledek vidíte sami.

Tyto kuličky se řadí mezi ty hodné a jemné dezerty a mají mnoho předností:

  1. Neobsahují mouku.
  2. V případě, že použijete rýžový nebo kukuřičný slad, tak nenajdete ani lepek .
  3. Jsou nepečené.
  4. Lze je připravit pouze ze dvou surovin, které lze vypěstovat v České republice.
  5. Můžeme z nich tvarovat nejen kuličky, ale také korpusy na dorty, válečky, tyčinky nebo rohlíčky.
  6. Můžete si je vzít do práce, na tůru, nebo je servírovat ke štědrovečerní večeři.
Hrachový lusk

SUROVINY

Lze použít prakticky jakékoliv ořechy nebo semínka, jakýkoliv obilný tekutý slad, případně sirup a s kořením dle libosti. Můžete povolit uzdu fantazii a tvořit kuličky dle libosti!

  • 400 g mandlí (případně vlašské ořechy, slunečnicová nebo dýňová semínka, lískové oříšky...)
  • 260 g sladu (druh dle libosti: ječmenný, kukuřičný, rýžový, špaldový, případně lze použít sirup, ale slad je zdravější a pro mnohé i chutnější - má plnější chuť, není jen prvoplánově sladký...)
  • skořice dle chuti nebo jiné koření: hodí se vanilka, pomerančová kůra, zázvorový prášek nebo třeba chilli s kakaem či instatní obilná káva a co teprve kuličky perníkové nebo obarvené práškem z červené řepy! Barvit můžete i šafránem či kurkumou na žluto nebo matcha čajem či zeleným ječmenem na zeleno.
Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

  1. Mandle oblanšírujeme a oloupeme.
  2. Nameleme je na mlýnku na ořechy, případně jako my ve videu v mlýnku na strouhanku. Kdo nemá, může je i rozmixovat, nebo utlouct v tlouku.
  3. Slad vložíme do hrnce a jemně zpěníme. Nesmí se však vůbec připálit, ale pouze lehce zbělat.
  4. Do hrnce ke sladu vsypeme namleté ořechy a promícháme. Rozdělíme na několik dílů a smícháme s vybranými druhy koření, abyste měli kuliček více druhů.
  5. Vytvoříme kuličky, případně jiné tvary, a podáváme. Pokud by se vám těsto lepilo na ruce, můžete si je lehce navlhčit vodou.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
2 Komentáře | Přidej vlastní
  • Návštěvník - Denisa Mervartová

    Výborný a rychlý recept.

  • Návštěvník - Jana Matrasova

    Laduska, je moc sikovna. Krasne nam to vsem vysvetlila a nazorne ukazala. Je prikladem toho, jak i takto male/velke deti je dobre zapojovat do pripravy jidel.
    Moc uz se na ni v lednu tesim. :-)

Nahoru