Krokety s hořčičným dipem a pohankou - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Krokety s hořčičným dipem a pohankou

Krokety s hořčičným dipem a pohankou
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Uspokojivé jídlo, které vám navíc dovolí zužitkovat zbytky obilné kaše a proměnit je na něco nezapomenutelného.

Hrachový lusk

SUROVINY

Pohanka: 2 šálky pohanky, 4 šálky vody, 2 špetky soli

Blanšírovaný salát: kadeřávek, brokolice, mrkev, trocha umeocta, mořská sůl, voda

Krokety ze zbylé kaše: jakákoli zbylá kaše z rána (my měli, myslím, jahelno ovesnou), pohanková mouka, 1 menší cibule, sůl dle potřeby, lahůdkové droždí dle chuti

Hořčičná omáčka: 1 lžíce kvalitní hořčice, 1 lžíce shiro misa (bílé miso), 1 lžíce citronová šťáva, voda dle potřeby

Kimchi: čínské zelí, daikon, mrkev, paprika, česnek, zázvor, pórek/jarní cibulka, mořská sůl

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Pohanka

Pohanku uvaříme technikou vaření do studené vody, případně ji můžeme i předem namočit.

Video v kurzuObilovinyTechnika máčení a následné vaření Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody

Blanšírovaný salát

  1. Postupně oblanšírujeme kadeřávek, brokolici a mrkev.
  2. Nakonec dochutíme trochou umeocta a promícháme.

Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát

Krokety ze zbylé kaše

  1. Zbylou kaši promícháme s trochou soli dle chuti a potřeby, přidáme nesekanou cibuli, trochu lahůdkového droždí a dohustíme pohankovou moukou, aby směs držela při sobě.
  2. Rozehřejeme si olej na fritování a lžící tvoříme malé kroketky, které v rozehřátém oleji fritujeme do jemně zlatova.
  3. Vytáhneme, necháme okapat na ubrousku a servírujeme s hořčičnou omáčkou.

Jak se frituje se můžete podívat do kurzu zelenina, kde děláme zeleninovou tempuru:
Video v kurzuZelenina Tempura

Hořčičná omáčka

  1. Smícháme hořčici, shiro miso a citronovou šťávu a pomalu doléváme vodou, až dosáhneme konzistence, jakou chceme.
  2. Podáváme s kroketkami.

Francouzské menu > Okurkový salát s hořčičným přelivem

Kondimenty > Dipy

Video v kurzuSushi párty Dipy a omáčky

Kimchi

Podáváme s kimchi anebo kteroukoli jinou kvašenou zeleninou, kterou zrovna máme doma.

Video v kurzuKvašená zelenina Dětské kimchi

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie

Pohanka vysušuje, je hutná a kompaktní a společně s kroketami představují silný jang, který je vyvážen uvolňujícím blanšírovaným salátem a hořčičnou omáčkou. Výsledkem je ale spíš hutnější, zimní, zahřívající pokrm s vyšší dynamikou, který je vhodný vždy, když potřebujeme posílit.

Kyseliny a zásady

Pohanka je neutrální, krokety jsou kyselinotvorné, a proto je vyvážíme lehce blanšírovanou a kvašenou zeleninou. Celkově nás tento talíř přivede mírně do zásady.

Vitalita

Vitalita je na velmi dobré úrovní. Nejvyšší radio-vitalitu zde má pohanka, poté blanšírovaná zelenina, krokety, což jsou stále vrcholné potraviny, proto i tento recept dodá velmi silnou vitalitu.

Nutriční hodnoty

Kdo bude hledat kompletní bílkoviny, neuspěje, proto je vhodné dát si před tímto jídlem luštěninovou polévku. Energii nám dodá pohanka a krokety, vitamíny najdeme především v zelenině a kvašené zelenině, kde jsou i probiotika a enzymy. Pokud použijeme kvalitní suroviny, budeme mít i dostatek minerálů a to především z kadeřavé kapusty.

Celkové účinky na zdraví

I přes to, že je tento recept díky smaženým kroketám z řady posilujících, nebude příliš těžký na strávení. Tučnější krokety nám pomůže strávit něco pikantního, výborné jsou na to ředkve, ale zde nám v tom pomůže hořčičná omáčka a kvašená zelenina, v tomto případě kim či, ve kterém najdeme ještě další pikantní součásti: česnek a zázvor.. Pohanka je sama o sobě čistící potravina, která stahuje uvolněné ledviny, dodává nám odvahu a vysušuje. Kdo má ovšem problémy se suchou, popraskanou pokožkou, nebo se často zlobí, bude lepší, když pohanku vymění za ječmenné kroupy, ty hydratují, zvláčňují a zjemňují.

Tento pokrm nás zahřeje a připraví na fyzickou práci, takže určitě potěší všechny muže, sportovce a ty, kteří mají rádi pohyb.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru