Tempehový guláš s kolínky - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Tempehový guláš s kolínky

Tempehový guláš s kolínky
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Naše Lada nemá ráda tempeh. Už jsme zkoušeli všelijaké vynikající recepty, ale ne, zkrátka ne a ne. Ale pak přišel tento: inspirace z kuchařky "Tempeh Cookery". Prý se hodí pro ty, kdo ještě tempeh nikdy nejedli. A když jsme dali před Ladu tento talíř, jeho obsah mizel a mizel...

Hrachový lusk

SUROVINY

Tempehový guláš:

  • 1 bílý tempeh natural 200g - (lze objednat ve zdravých výživách od firmy Sunfood, případně zde),
  • 2-3 lžíce olivového nebo jiného kvalitního oleje,
  • cca 2 cibule nasekané na jemno,
  • 1-2 řapíky řapíkatého celeru,
  • cca 3-4 šálky rajčatového pyré,
  • 1 malá mrkev nasekaná na drobno,
  • cca 2-3 lžíce ječmenného nebo rýžového misa případně místo misa můžeme použít shoyu,
  • 2 stroužky českeku,
  • trocha dobromysli - sušená či čerstvá.

Kolínka:celozrnná pšeničná kolínka (nebo v kombinaci s bílými) - nebo jakékoli jiné těstoviny - různého tvaru i složení - rýžové/kukuřičné/žitné aj.

Zelenina: K tomuto pokrmu podávejte čerstvý lisovaný nebo míchaný salát a kvašenou zeleninu, skvělá je také obloha ze zelených listů: rukola, křez, hořčice nebo hlávkový či ledový salát aj.

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Tempehový guláš

  1. Tempeh nastrouháme na struhadle na "velké oči".
  2. Na oleji orestujeme cibuli, mrkev, řapíkatý celer a prolisovaný nebo nastrouhaný česnek společně s trochou soli.
  3. Když zelenina trochu změkne, přidáme tempeh a restujeme dalších asi 5-10 minut.
  4. Poté přidáme rajčatové pyré, miso rozmíchané v troše vody a dobromysl a vaříme na malém plameni 20 minut. Pokud je třeba, přidáme ještě trochu více vody.
  5. Do hotového guláše vmícháme uvařená kolínka, část omáčky si můžeme nechat stranou a polít jím jídlo ještě na talíři navrchu.
  6. Podáváme s trochou petrželky nebo cibulky navrchu.

Kolínka

Těstoviny uvaříme a ihned smícháme s tempehovým gulášem. Ještě můžeme společně prohřát a podáváme.

Video v kurzuObilovinyO těstovinách Video v kurzuObilovinyZákladní příprava těstovin

Zelenina

K tomuto pokrmu podávejte čerstvý lisovaný nebo míchaný salát a kvašenou zeleninu, skvělá je také obloha ze zelených listů: rukola, křez, hořčice nebo hlávkový či ledový salát aj.

Video v kurzuZeleninaTechnika lisování (teorie) Video v kurzuZelenina Syrová zelenina Video v kurzuZeleninaTechnika kvašení (teorie)

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Energie Δ: Zrnka pšenice jsou maláΔ, sucháΔ a vydržíΔ klidně stovky let. To vše jsou známky silného janguΔ. Pokud je rozdrtíme∇ na mouku, už to není kompaktníΔ celekΔ. Ze zrna také odchází životΔ. Mouka nedrží pohromadě a dříve se kazí. Těstoviny z celozrnné mouky jsou tedy více uvolňující, než celá zrna. Uvařené celozrnné těstoviny jsou ve výsledku jemně a mírně jang. Dodávají pevnost a spojení se zemí.

V případě bílých těstovin je proces výroby z bílé mouky, která není jen rozdrcení zrn, ale zbavení i jejich vrchních obalů (otrub). Tím dostaneme pouze část∇ z celkuΔ. Na povrchu je i většina minerálů o které budeme ochuzeni. Proto v případě bílých těstovin už můžeme mluvit o jemně uvolňující jinové∇ tendenci. Bílé těstoviny se tedy hodí pro všechny, kdo potřebují více uvolňovat své zatuhlé a zatvrdlé partie, nebo přílišný vztek. Pamatujte si ale, že bílým těstovinám chybí minerály, takže není chytré je konzumovat příliš často.

Sojové boby patří mezi nejvíce uvolňující∇ luštěniny. Postup zrání sojových bobu na tempeh je také jin proces. Proto je dobré bílý tempeh upravit například smažením, případně marinováním v sojové omáčce, aby byl výsledek jak chutný, tak energeticky vyvážený.

Celková energie tohoto jídla je jemně uvolňující.

Kyseliny a zásady: Celozrnné těstoviny jsou mírně kyselinotvorné, stejně jako smažený tempeh. Zelenina je alkalická a proto je výsledný pokrm neutrální, možná mírně kyselinotvorný. Takže po takovém gulášku pěkně na čerstvý vzduch.

Vitalita: Záleží na čerstvosti těstovin, ale i tak by se nemělo jednat o mrtvou potravinu, společně s tempehem a zeleninou bude výsledek s průměrnou vitalitou.

Nutriční složení: V tomto jídle najdeme všechny potřebné aminokyseliny, které jsou nutné pro výstavbu našich tkání i struktur. Jídlo je bohaté na sacharidy, jemnou vlákninu i mírné zastoupení tuků. V tempehu se vytváří díky postupu zrání spoustu vitamínů, především skupiny B. Tempeh obsahuje i vitamín B12, který je ovšem z tohoto zdroje pro většinu populace velmi těžce vstřebatelný.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru