Čočková polévka - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Čočková polévka

Čočková polévka
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Čočková polévka - klasika tradiční i moderní zdravé kuchyně.

Hrachový lusk

SUROVINY

  • 1 šálek velkozrnné zelené čočky
  • kousek řasy kombu nebo wakame
  • cca půl šálku čerstvě namletého celozrnného ječmene (na zahuštění místo mouky z obchodu)
  • 2 menší mrkve, na čtvrtky
  • 2 menší cibule, na kostičky
  • 1/2 kedlubny, na kostičky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • sůl dle chuti
  • bylinky dle chuti - např. majoránka/yzop/saturejka atd.
  • voda nebo zeleninový vývar dle potřeby
  • směs sušené zeleniny "Horalka"
  • (pro navinulou chuť: nálev z kvašené zeleniny)
Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

  1. Čočku připravíme standardním způsobem pro dobrou stravitelnost luštěnin, vaříme spolu s řasou wakame či kombu.
  2. Ke konci varu čočky začneme s přípravou zeleniny: Všechnu zeleninu si pokrájíme a orestujeme ji jemně na oleji. Začneme cibulí, poté přidáme mrkev i kedlubnu a samozřejmě také sůl, ideálně již množství na celou polévku.
  3. Přidáme koření, bylinky,"horalku" a čerstvě mletou hrubou mouku z celozrnného ječmene a ještě chvilku restujeme.
  4. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme do změknutí, asi 5-7 minut.
  5. Promícháme s do měkka uvařenou čočkou a necháme chvilku prolnout, poté odstavíme z plamene.
  6. Můžeme dochutit nálevem z kvašené zeleniny, případně trochou přírodního jablečného či rýžového octa.
  7. Podáváme se zelenou posypkou.

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Nutriční složení: Víte, že čočka je králem mezi luštěninami co se obsahu bílkovin týče? Tedy alespoň v případě, že pomineme sóju. Podívejte se samy na následující graf:

Obsah bílkovin v potravinách

Jen je při její úpravě důležité, myslet také na to, že čočka je také králem v obsahu purinů a některým citlivým osobám může dělat problémy díky své slupce s trávením. Proto vyzkoušejte čočku namočit přes noc a potom ji rukama řádně proprat a promačkat ve vodě. Uvidíte, jak se její slupky budou postupně sloupávat a když slijete vodu zůstanou v sítu. Tímto způsobem můžete zásadním způsobem zlepšit její stravitelnost a mnohým strávníkům ulehčit věčné odbíhání na čerstvý vzduch. Všichni kdo máte online kurz Luštěniny to najdete v tomto videu: Jak odslupkovat luštěniny?

Vitalita pokrmu: Luštěniny nejsou vhodné konzumovat ve velkém množství v případě, že jste ztratili vaši vitalitu. Jsou těžší na strávení a také po uvaření nemají vrcholnou vitalitu, ale většinou průměrnou, nebo podprůměrnou. Pokud je přes noc namočíte, ožijí a vše bude o něco lepší.

Kyseliny a zásady: Co se týče kyselin a zásad, jsou luštěniny zkrátka kyselinotvorné. Pokud je však uvaříme společně se zeleninou a ještě přidáme řasu wakame, která je zásadotvorná bomba, bude výsledek této polévky na neutrální hodnotě.

Energie: A konečně energie této polévky. Věděli byste si s tím rady? Čočka je obecně mezi luštěninami z kategorie těch více jang, stahujících. Nicméně polévku nevaříme příliš dlouho a také je v ní hodně vody a zeleniny, což jsou jinové faktory, takže výsledek může být velmi dobře vyvážený. Zkrátka harmonický pokrm.

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru