Černé sojové boby se sladem - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím

Černé sojové boby se sladem

Černé sojové boby se sladem
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Bohatý a vydatný oběd jsme měli!

Hrachový lusk

SUROVINY

Celozrnná rýže: 2 šálky celozrnné kulatozrnné rýže, 2 špetky mořské soli, voda 1:1,5, takže dohromady 3 šálky

Černé sójové boby se sladem: 1 šálek černých sojových bobů, cca 2 špetky mořské soli, cca 1 lžíce ječmenného, kukuřičného, rýžového či jiného obilného sladu, cca 1-2 lžíce kuzu

Vodní zeleninové soté: kousek květáku, 1-2 mrkve, kousek brokolice, trocha zeleného hrášku, umepasta

"Špenát": troška oleje, 1 cibule, mořská sůl dle chuti, zelené listy různých zelenin ze zahrady: kadeřávek, kedlubna, květák, brokolice,...

Tempura ze zelených listů: malé zelené listy: kadeřávek/kedlubna/kostival aj., pár lžic rýžové mouky, pár lžic pohankové mouky, voda dle potřeby, fritovací olej - kvalitní, bio, lisovaný za studena

Omáčka na tempuru: cca 2 lžíce shoyu, cca 4 lžíce vody, cca 1 lžíce zázvorové šťávy

Shio kombu - kondiment z řasy kombu: kombu, shoyu, zázvorové plátky

Posypky: pažitka, gomashio

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
captcha 
Hrnec

RECEPT

Celozrnná rýže

Rýži uvaříme technikou v tlakovém hrnci anebo hrnec v hrnci.

Online kurzObilovinyHrnec v hrnci (bez tlaku) Online kurzObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem) Online kurzObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem)

Černé sójové boby se sladem

Připravíme si standardní recept na černé boby se sladem.

Online kurzLuštěniny Černé sojové boby se sladem

Vodní zeleninové soté

Z uvedené zeleniny připravíme soté na vodě, nakonec vypneme a dochutíme umepastou. Pořádně promícháme.

Online kurzZeleninaTechnika krájení růžiček Online kurzZeleninaTechnika krájení na široké sirky Online kurzZelenina Vodní soté

"Špenát"

  1. Na troše oleje orestujeme cibuli na kostičky, přidáme zelené listy a sůl, podlijeme trochou vody a dusíme pár minut.
  2. Rozmixujeme, případně dochutíme česnekem nebo pestem z medvědího česneku a podáváme.

Online kurzZeleninaTechnika krájení cibule na kostky Online kurzZeleninaTechnika restování (teorie)

Tempura ze zelených listů

  1. Uděláme si ze směsi obou mouk i vody těstíčko.
  2. Do něm namáčíme zelené listy a fritujeme v rozehřátém oleji.
  3. Necháme okapat a podáváme s omáčkou.

Online kurzZelenina Tempura z celeru Online kurzSushi párty Fritované tofu

Omáčka na tempuru

Uvedené ingredience pouze smícháme a podáváme k tempuře.

Online kurzZelenina Tempura z celeru Online kurzSushi párty Zázvorová omáčka

Shio kombu - kondiment z řasy kombu

  1. Kombu namočíme na cca 1 hodinu, nakrájíme, dáme do tlakového hrnce spolu se shoyu a plátky zázvoru a vodou a vaříme pod tlakem cca 45 - 60 minut.
  2. Poté necháme odpařit přebytečnou vodu a podáváme. Zbytek můžeme schovat do skleničky do lednice, vydrží cca 2-3 týdny.

Kondimenty > Shio kombu

Posypky

pažitka, gomashio

Online kurzČeské menuLněná sůl

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Sváteční recept, kdy v hlavním jídle používáme slad. Obecně je kombinace sladů a sirupů s luštěninami hůře stravitelná, proto je lepší tento recept zařadit ve sváteční dny. Je to ale velká pochoutka a to je ten hlavní důvod proč ji připravujeme, takže si ji určitě uvařte! Černé sojové boby jsou jednou z nejvíce uvolňujících luštěnin a v kombinaci se sladem je tato energie ještě více podpořena. Proto je vhodné podávat k nim hutnější obilovinu jako kulatozrnnou rýži, jáhly, nebo pohanku. Slad nám pomůže strávit trochu umepasty v zelenině a energii vyváží jak obilovina tak kondiment z řasy kombu.

Aby byl tento recept ještě více slavnostní přidali jsme k němu tempuru, kterou dobře vyrovnává něco pikantního. V našem případě je to omáčka se zázvorem, který je výborný pomocník při trávení tuků (dokáže trávení pořádně rozpálit).

Kompletní kurz zdravého vaření

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru