Černé sojové boby se sladem - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Černé sojové boby se sladem

Černé sojové boby se sladem
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Bohatý a vydatný oběd jsme měli!

Hrachový lusk

SUROVINY

Celozrnná rýže: 2 šálky celozrnné kulatozrnné rýže, 2 špetky mořské soli, voda 1:1,5, takže dohromady 3 šálky

Černé sójové boby se sladem: 1 šálek černých sojových bobů, cca 2 špetky mořské soli, cca 1 lžíce ječmenného, kukuřičného, rýžového či jiného obilného sladu, cca 1-2 lžíce kuzu

Vodní zeleninové soté: kousek květáku, 1-2 mrkve, kousek brokolice, trocha zeleného hrášku, umepasta

"Špenát": troška oleje, 1 cibule, mořská sůl dle chuti, zelené listy různých zelenin ze zahrady: kadeřávek, kedlubna, květák, brokolice,...

Tempura ze zelených listů: malé zelené listy: kadeřávek/kedlubna/kostival aj., pár lžic rýžové mouky, pár lžic pohankové mouky, voda dle potřeby, fritovací olej - kvalitní, bio, lisovaný za studena

Omáčka na tempuru: cca 2 lžíce shoyu, cca 4 lžíce vody, cca 1 lžíce zázvorové šťávy

Shio kombu - kondiment z řasy kombu: kombu, shoyu, zázvorové plátky

Posypky: pažitka, gomashio

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Celozrnná rýže

Rýži uvaříme technikou v tlakovém hrnci anebo hrnec v hrnci.

Online kurzObilovinyHrnec v hrnci (bez tlaku) Online kurzObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem) Online kurzObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem)

Černé sójové boby se sladem

Připravíme si standardní recept na černé boby se sladem.

Online kurzLuštěniny Černé sojové boby se sladem

Vodní zeleninové soté

Z uvedené zeleniny připravíme soté na vodě, nakonec vypneme a dochutíme umepastou. Pořádně promícháme.

Online kurzZeleninaTechnika krájení růžiček Online kurzZeleninaTechnika krájení na široké sirky Online kurzZelenina Vodní soté

"Špenát"

  1. Na troše oleje orestujeme cibuli na kostičky, přidáme zelené listy a sůl, podlijeme trochou vody a dusíme pár minut.
  2. Rozmixujeme, případně dochutíme česnekem nebo pestem z medvědího česneku a podáváme.

Online kurzZeleninaTechnika krájení cibule na kostky Online kurzZeleninaTechnika restování (teorie)

Tempura ze zelených listů

  1. Uděláme si ze směsi obou mouk i vody těstíčko.
  2. Do něm namáčíme zelené listy a fritujeme v rozehřátém oleji.
  3. Necháme okapat a podáváme s omáčkou.

Online kurzZelenina Tempura z celeru Online kurzSushi párty Fritované tofu

Omáčka na tempuru

Uvedené ingredience pouze smícháme a podáváme k tempuře.

Online kurzZelenina Tempura z celeru Online kurzSushi párty Zázvorová omáčka

Shio kombu - kondiment z řasy kombu

  1. Kombu namočíme na cca 1 hodinu, nakrájíme, dáme do tlakového hrnce spolu se shoyu a plátky zázvoru a vodou a vaříme pod tlakem cca 45 - 60 minut.
  2. Poté necháme odpařit přebytečnou vodu a podáváme. Zbytek můžeme schovat do skleničky do lednice, vydrží cca 2-3 týdny.

Kondimenty > Shio kombu

Posypky

pažitka, gomashio

Online kurzČeské menuLněná sůl

Hrnec

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Sváteční recept, kdy v hlavním jídle používáme slad. Obecně je kombinace sladů a sirupů s luštěninami hůře stravitelná, proto je lepší tento recept zařadit ve sváteční dny. Je to ale velká pochoutka a to je ten hlavní důvod proč ji připravujeme, takže si ji určitě uvařte! Černé sojové boby jsou jednou z nejvíce uvolňujících luštěnin a v kombinaci se sladem je tato energie ještě více podpořena. Proto je vhodné podávat k nim hutnější obilovinu jako kulatozrnnou rýži, jáhly, nebo pohanku. Slad nám pomůže strávit trochu umepasty v zelenině a energii vyváží jak obilovina tak kondiment z řasy kombu.

Aby byl tento recept ještě více slavnostní přidali jsme k němu tempuru, kterou dobře vyrovnává něco pikantního. V našem případě je to omáčka se zázvorem, který je výborný pomocník při trávení tuků (dokáže trávení pořádně rozpálit).

Kurzy zdravého vaření - OnLine

Zaslat komentář

Odeslat komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru