Vánoční perníčky - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Vánoční perníčky

Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Tradiční ručně vyřezávané formy na perníky najdete na stránkách pana Alexandra Slavíka: http://slavik-rezbarstvi.cz/

Tip

Z těchto perníčků také můžete vytvořit tradiční ozdoby na stromeček - stačí před pečením přidat dirku - třeba špejlí - a po upečení perníček navléknout na pěknou stužku. Perníčky spolu se slaměnými ozdobami vytvoří prostou ale krásnou výzdobu. A stromeček raději v květináči, že... :)

Hrachový lusk

SUROVINY

100g žitné celozrnné mouky
100g špaldové mouky (chlebové)
50g oleje (bio slunečnicový na smažení a pečení)
100g obilného sirupu (dobrý je bio rýžový či pšeničný)
1 lžíce kakaového prášku
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce mirinu (nebo kvalitního rumu)
špetka mořské soli

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

  1. Všechny ingredience pořádně promícháme v hutné těsto. Pokud by bylo těsto stále lepivé a mazlavé, přidáme trochu mouky. Pokud se bude těsto rozpadat a drobit, přidáme sirup a trošku oleje.
  2. Těsto dáme odležet na chladné místo (sklep, lednice) alespoň na 24 hod.
  3. Když přineseme studené těsto do kuchyně, stačí ho pár minut poválet v rukách a poté už ho válečkem rozvalujeme na pomoučeném vále na placku. Kdybyste měli s těstem potíže, např. by se rozpadalo, je možné do něj zapracovat malé množství vody, čímž by se mělo spravit.
  4. Do placek tiskneme ornamenty a vykrajujeme je pomocí formiček.
  5. Perníčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 \u00b0C 10 - 15 min.
  6. Poté je můžeme uskladnit a před konzumací je dáme na 2-3 dny do uzavřené nádoby s rozkrájenými jablky.

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
8 Komentáře | Přidej vlastní
  • Návštěvník - Andrea Turchichová

    Milí Kyselové, dnes se mi podařilo vložit fotky našich tradičních perníčků (podle Vašeho receptu), a to jak vánočních tak i velikonočních. Jsou voňavé, chutné a krásné. Vyřezala jsem si na ně dřevěné formy. Díky za Vaše inspirativní tvoření

    Přílohy :
  • Kateřina

    No to je nádhera!!! Ty jsi šikovná...!

  • Sabina Škodová

    těsto uplácáno, tak uvidíme, jak dopadnou ;)

  • Sabina Škodová

    upečeno :)
    dělala jsem je se sladěnkou a kyselé nejsou. Jsou prostě víc perníkové než sldké... Aspoň nehrozí, že mi bude špatně a přejím se jich... Mňami
    PS: neměla jsem tiskátka, tak jsem otiskovala dno broušené vázičky a mislím, že by šlo i vyválet do těsta nějakou trochu tlustší, pěknou záclonu :)

    Přílohy :
  • Návštěvník - Jitka

    Neměli by jste prosím tip, jak se dá na perníčkách nahradit bílá cukrová poleva? Dá se to vytvořit i z jiných ingrediencí než cukru? Pokud možno, tak bezlepkových ingrediencí:)... díky

  • Kateřina

    Dobrý den, tak to Vám bohužel neporadím... jedině třeba rýžové mléko svařit s agarem.... a to by šlo aji obarvit na červeno řepou, na zeleno chlorellou,...

  • Návštěvník - Andrea

    Krása, moc děkuji. Jste velkou inspirací. Určitě upečeme. Chtěla jsem se zeptat, jestli se dá sirup nahradit sladem nebo dobrosladem?

  • Honza Kysela

    Ahoj Andreo, nejdříve Kateřina dělala perníčky ze sladěnky, ale byly spíše kyselé, než sladké. Takže si myslím, že když slad, tak dobroslad. Ten není tak kyselý.

Nahoru