Živé akce : Kurz kvašené zeleniny BRNO (7.6.2022)Logo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz
Živá akce

Kurz kvašené zeleniny BRNO (7.6.2022)

Úroveň: Kategorie:
Základní informace
Termín

Úterý 7. června 2022
od 18:00 do 20:00

Místo

Kulturní středisko Omega 
Okružní 21, BRNO Lesná
(ukázat na mapě)

Lektor

Jan Kysela

Platba
Počet osob
kurzovné
380 Kč

Co se na tomto kurzu naučíte a ochutnáte?

Na kurzu se dozvíte jak mléčně kvasit stovky druhů zeleniny ve vlastní šťávě, v barevných nálevech, se solí i bez soli, v misu, s moukou, se sójovou omáčkou, s ovocem a v ovocné šťávě, s různými druhy koření, bleskově, střednědobě i dlouhodobě, v zeláku i ve sklenicích...

Jen zelí lze naložit stovkami způsobů

Osvědčené je zelí s kmínem, ale na Slovensku je oblíbená kombinace s bobkovým listem a novým kořením. S mrkví není zelí tak kyselé, lze však nakládat i s česnekem, křenem, jablky a jiným ovocem a tradičně se nakládalo i s brusinkami. Můžeme zkoušet různé množství soli, pokud ji přidáme, získáme více kyselé a silné zelí, které je výtečné do polévky - kyselice. Naučíte se kvasit i zcela bez soli. Můžeme také kvasit při různých teplotách a tím dostaneme jiné chutě i pevnost zeleniny. Mnoho těchto postupů v kurzu probereme.

Kimči znamená kvašená zelenina

Kimči není jen jeden recept na kvašenou zeleninu. V Korei se tradičně nakládá v mnoha podobách a to jak s čínským zelím, tak i bez něj - jen třeba s ředkvemi nebo úplně jinou zeleninou. My si kimči připravíme jak v základní jednoduché podobě, tak i trochu složitější způsob s omáčkou, připravenou z mouky a koření. Tento postup nám trochu zakulatí chutě a výsledné kimči je spíše sladší a není tak kyselé.

Nálevy barevné, jemné i úderné

Vysvětlíme si různé způsoby kvašení v nálevu. Základní je slaný, ale také můžete nakládat do nálevu s ume octem, shoyu, misem, kořením a hrát si budeme i s barvami, připravíme si nálev žlutý, modrý, červený, oranžový, fialový, .... Nebudou chybět ani tradiční kvašáky a bulharské čalamády.

Kvašení bleskové

 

Vykvašeno můžeme mít za 3 min, 3 hodiny, 3 dny, 3 měsíce i 3 roky. Představíme si i řadu receptur na kvašení bleskové, které je připraveno v řádech minut. Budeme používat různé probiotické startéry, které lze zakoupit ve zdravých výživách: umebošky, ume ocet, shoyu, miso a další.

Kvašení s misem, ovocem a další druhy

Podíváme se i na méně známe, ale zcela výtečné druhy kvašení jako je nakládání do miso pasty, kvašení s ovocem a také kvašení ovoce. Vykvasíme si dokonce i napodobeninu umebošek a ume octa z dřínů. Naložíme si plněné papriky zelím a věřte nebo ne, zalévají se vymačkanou šťávou ze zelí, takže je to druh kvašení "ve vlastním nálevu". Podíváme se i na kvašení česneku se solí, kdy si takto vykvašený česnek uchová silnou česnekovou chuť a během pár vteřin ho lze použít do každého receptu bez dlouhého loupání a strouhání česneku, zkrátka ideální zkratka kdykoli chceme urychlit přípravu jídel. Vykvasíme si i méně známé topinambury od Markéty Mikušíkové. Na závěr ještě jednou česnek v sojové omáčce, kde získáme dva druhy produktů a to výtečný kvašený, méně pálivý česnek a také česnekovou sójovku.

Co vše je součástí kurzu?

  • Kurzovné (přednášky a praktické lekce o kvašené zelenině, které budou velmi dobře prezentovány formou video prezentace, kde dobře uvidíte všechny podrobnosti).
  • Ochutnávky různých druhů kvašené zeleniny (obvykle 9 až 12 druhů). Většinou to jsou kvašáky, několik druhů zelí, kimči s moukou i bez mouky, bulharská čalamáda, barevný nálev, ředkvíčky v ume octu, cibulky v šoju, kedlubny s červenou řepou, kvašená zelenina bez soli a bleskový salát. 
  • Přístup na měsíc k online video kurzu Kvašená zelenina - Obsah online kurzu.

Ceny a registrace

Cena v předprodeji je 380 Kč / na místě 500 Kč.

Registraci můžete provést na této stránce úplně nahoře, případně telefonicky na tel. 499 599 524, nebo emailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 
Nahoru