Reissův kváskový chléb - Online kurz - Kyselové a přátelé
Reissův kváskový chléb - Online kurz - Kyselové a přáteléLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Používáme cookies.

Pro lepší funkčnost našich stránek, analýzu návštěvnosti a personifikaci reklam používáme technologii cookies. Kliknutím na tlačítko rozumím souhlasíte s jejich používáním.

Rozumím
Online kurz

Reissův kváskový chléb 3G

Úroveň: Kategorie:
Obsah kurzu
Celým kurzem vás provede Ota Reiss formou velmi intenzivních videolekcí v délce 2 hod 21 min.
Přehledy
Součástí kurzu je přehled s přesnými váhami všech ingrediencí, postupem pečení i doplňkových informací ve formátu PDF (10 stran).
1990 Kč

O autorech kurzu

Ota a Petra Reissovi ladili přípravu kváskového chleba 30 let.

Nejprve připravovali kváskový chléb 1. generace.
Je to ten, který lze běžně zakoupit jako celozrnný kváskový chléb - mouka, voda, sůl a kmín. U tohoto chleba je problém především v přepečené kůrce, nedopečeném středu a příliš jemné mouce použité na pečení.

Proto Reissovi vyvinuli chléb 2. generace
, který se připravuje nízkoteplotně v parní lázni s moukou, která je hrubší.

Nyní po desítce let ještě svůj chléb Reissovi zdokonalili a uvedli 3. generaci
, kde se již semleté zrno čistí od mikročástí příliš jemné mouky a používají se ty nejlepší pekařské obiloviny. Díváme se také na nasákavost obilovin, do chleba se přidává více vody a také zrno, které se semele vlhké. Výsledkem je ještě pevnější a lépe stravitelný chléb, než bylo u 2. generace.

Jak kurz probíhá?

Celý kurz probíhá formou názorných videolekcí převážně natáčených v kuchyni. Celkem na vás čekají 2 hod 21 min video-lekcí. Dále se můžete těšit na spoustu kvízů, kde si své znalosti můžete prověřit.

Po zakoupení budete mít ke kurzu trvalý přístup a můžete se k němu vracet za rok, za dva i za deset let. Pokud by se vám kurz nelíbil, můžete jej do 14 dnů od zakoupení vrátit a všechny peníze vám zašleme zpět.

1. LEKCE: Než začneme péct

V této lekci si srovnáme všechny 3 generace chlebů, podíváme se na kvalitu obilných zrn a jejich vhodnost pro pečení chleba. Ukážeme si jednoduchý test, jak poznáte, že obilná zrna jsou jedničkové pekařské kvality. Také si povíme něco o tom, jak vybírat a péct chléb pro různé druhy činností (sport, děti, sedavé zaměstnání, ...). Pochopíte rozdíl, mezi nasákavými obilovinami a nenasákavými, což je klíček k úspěchu při jejich kombinování.

Reissův kváskový chléb
Srovnání chlebů 1. 2. a 3. generace
Pečivo 1. generace
Jak vybrat chléb z obchodu?
Srovnání 2. a 3. generace
Mouka
Pružnost a pevnost chleba
Co je chleba
Výběr zrna
Pekařská kvalita
Jedničková pekařská kvalita
Jak testovat zrno
Přehled kvality zrn
Obiloviny pro různé činnosti
Nasákavost obilovin
Vhodné kombinace
Nasákavé obiloviny
Nenasákavé obiloviny
Přehled obilovin

2. LEKCE: Pečeme

Zde se pustíme do samotného pečení, připravíme si chléb 2. a 3. generace. Ota představí jak se pracuje s elektrickým a ručním mlýnkem, jakou vodu je vhodné používat, jak přesně se zadělává těsto a dokrmuje kvásek.

Mletí
Elektrický mlýnek
Ruční mlýnek
Mletí vlhkého obilí
Voda a přísady
Těsto
Těsto pro 2. generaci
Těsto pro 3. generaci
Množení kvásku

3. LEKCE: Po upečení

Po upečení ještě není konec, ale je velmi vhodné, když se chléb dobře vysuší zapaří. To má za následek, že kůrka je příjemně měkká, ale není suchá škrávavá, ani příliš měkká rozmazaná.

Teploty a čas pečení
Zapaření chleba
Uchování chleba
Zhodnocení našich chlebů
Napařování a závěr

4. LEKCE: Dodatek

Pro majitele multifunkčních pekáren Ota ukáže, jak se nastavuje. Také představí jak pracovat s mlýnkem, jak jej čistit a v závěru se podíváme na to, jak založit nový kvásek.

Nastavení multifunkční pekárny
Pečící programy
Program marmeláda
Program fermentace 
Mlýnky
Zavedení kvásku
1990 Kč
Nahoru