Příprava luštěnin je snadná, stačí k tomu znát ty správné fígle a ty Vás rádi naučíme v tomto online kurzu.
Připravili jsme pro Vás i studijní materiály se všemi recepty, postupy přípravy i teoretickou částí. Můžete se podívat na malou ukázku, kde uvidíte i přesnou osnovu kurzu: Stáhnout ukázku studijních materiálů - Luštěniny.
Ukázkový recept z luštěninového receptáře naleznete zde: Sněhové nabe.
LEKCE: Luštěninový receptář
Budete mít přístup do našeho luštěninového receptáře. Zde budeme společně v kuchyni a ukážu Vám krok za krokem, jak připravit luštěninové části těchto receptů. A také probereme spousty variací, které Vám dodají do kuchyně pestrost. Získáte také propojení s naším receptářem, kde se vám zase otevřou další videa s postupy.

Online kurzLuštěninySněhové nabe

Online kurzLuštěniny Nishime s luštěninou

Online kurzLuštěniny Fazolové kuličky

Online kurzLuštěniny Hrachové karbanátky

Online kurzLuštěniny Pučálka s celerem

Online kurzLuštěniny Čočka s vlašskými ořechny

Online kurzLuštěniny Čočka na kyselo

Online kurzLuštěniny Sladká cizrnová omáčka

Online kurzLuštěniny Cizrnová pomazánka s mrkví

Online kurzLuštěniny Černé sojové boby se sladem

Online kurzLuštěniny Hijiky se sušeným daikonem a tofu

Online kurzLuštěniny Letní sabdží s tofu

Online kurzLuštěninyTofu plátky

Online kurzLuštěniny Natto kondiment

Online kurzLuštěniny Tempehová

Online kurzLuštěniny Sladkokyselý tempeh

Online kurzLuštěniny Tempeh na kmíně

Online kurzLuštěniny Adzuki s dýní

Online kurzLuštěniny Seitanová tempura

Online kurzLuštěniny Seitanový guláš

Online kurzLuštěniny Luštěninová omáčka nebo polévka?

Online kurzLuštěniny Soté s luštěninou
1. Lekce: Začínáme s luštěninami
V této lekci si odpovíme na otázku proč jsou pro nás luštěniny důležité, jakou roli hrají na našem talíři. Povíme si také, jestli jsou některé z nich vhodnější na zimu a některé zase na léto a jaký mají vliv na naši energii během dne.

Online kurzLuštěniny Proč jíme luštěniny

Online kurzLuštěniny Doplní chybějící bílkoviny

Online kurzLuštěniny Dodají sytost

Online kurzLuštěniny Jsou snadno dostupné

Online kurzLuštěniny Podporují hladké trávení

Online kurzLuštěniny Vlastnosti luštěnin

Online kurzLuštěniny Energie luštěnin obecně

Online kurzLuštěniny Energie jednotlivých druhů luštěnin

Online kurzLuštěniny Kyseliny a zásady v luštěninách

Online kurzLuštěniny Zastoupení luštěnin ve stravě

Online kurzLuštěniny Výběr

Online kurzLuštěniny Uskladnění
2. Lekce: Druhy luštěnin
Tento druh lekce znáte již z obilovin. Představím Vám všechny luštěniny i luštěninové produkty, které lze dnes běžně sehnat v obchodech (především ve zdravých výživách) a podíváme se i na ty, které jsou zajímavé, ale sehnat nejdou, a proto je třeba je začít pěstovat na našich zahrádkách. Povíme si o účincích na naše zdraví, jaké pro nás mají přínosy i o tom, jak se liší v použití do pokrmů.

Online kurzLuštěniny Fazole

Online kurzLuštěniny Hrách

Online kurzLuštěniny Čočka

Online kurzLuštěniny Cizrna

Online kurzLuštěniny Sója

Online kurzLuštěniny Tempeh

Online kurzLuštěniny Natto

Online kurzLuštěniny Shoyu

Online kurzLuštěniny Miso

Online kurzLuštěniny Tofu

Online kurzLuštěniny Další sojové produkty

Online kurzLuštěniny Černé sojové boby
.jpg)
Online kurzLuštěniny Vigna (adzuki, mungo)

Online kurzLuštěniny Podzemnice olejná

Online kurzLuštěniny Lupina bílá
.jpg)
Online kurzLuštěniny Bob obecný (koňský)

Online kurzLuštěniny Seitan
3. Lekce: Snadné trávení luštěnin
7 let jsme společně s našimi učiteli z celého světa pilovali takový postup přípravy luštěnin, abychom je dokázali strávit opravdu bez nadýmáni a mohli také lépe vstřebat všechny jejich složky (bílkoviny, sacharidy, minerály i vitamíny). Tady tedy je a doufám, že pomůže i Vám.

Online kurzLuštěninyPříprava luštěnin

Online kurzLuštěniny Postup přípravy

Online kurzLuštěniny Přebírání

Online kurzLuštěniny Mytí

Online kurzLuštěniny Namáčení

Online kurzLuštěniny Slévání vody

Online kurzLuštěniny Odslupkování

Online kurzLuštěniny Řasy a koření

Online kurzLuštěniny Přivádění k varu a sbírání pěny

Online kurzLuštěniny Se solí počkat

Online kurzLuštěniny Doba varu

Online kurzLuštěniny Solení

Online kurzLuštěniny Luštěniny na talíři

Online kurzLuštěniny Vhodná porce

Online kurzLuštěniny Žaludek nic nepokouše

Online kurzLuštěniny Pohyb

Online kurzLuštěniny Správné kombinace

Online kurzLuštěniny Silné a čisté zažívání
4. Lekce: Techniky přípravy a ochucování luštěnin
Podíváme se celkem na 5 možností, jak luštěniny připravit a čeká nás také celá kapitola o tom, čím vším a jak můžeme luštěniny ochucovat. Ochucení je důležité a rozhoduje vlastně o tom, jak nám bude výsledné jídlo na talíři chutnat. Těšit se můžete na letitou praxí ověřené tipy, které se týkají použití různých bylin, koření, také Vám řeknu do kterých luštěnin se hodí něco kyselého a do kterých podle mě ne. Od způsobu, jakým já ochucuji, a který s Vámi sdílím, se můžete odrazit a poté již přijít na to, co sedí Vám a Vaší rodině.

Online kurzLuštěniny Úvod

Online kurzLuštěninyTechniky přípravy luštěnin

Online kurzLuštěniny Vařená v běžném hrnci

Online kurzLuštěniny Vaření v tlakovém hrnci

Online kurzLuštěniny Technika hrnec v hrnci

Online kurzLuštěniny Pečení

Online kurzLuštěniny Rychlošoková metoda

Online kurzLuštěniny Ochucování luštěnin

Online kurzLuštěniny Sůl a slaná ochucovadla

Online kurzLuštěniny Kyselá ochucovadla

Online kurzLuštěniny Kořeníme zeleninou

Online kurzLuštěniny Bylinky a koření

Online kurzLuštěniny Divoké byliny