Kateřina KyselováLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Kateřina Kyselová

Kateřina Kyselová
Lektorka, konzultantka
Od malinka mě bavilo vařit! Myslím, že za to může babička. U babičky s dědou to vždycky krásně vonělo a já měla nabitý program - pobíhala jsem mezi zahrádkou a lesem s dědou a kuchyní a vyšíváním s babičkou. Děda pěstoval hodně cuket, které dorůstaly do obřích velikostí, a mě úplně fascinovaly. Dostávali jsme je s sebou na chatu, kde jsem s nimi kouzlila. Připravovala jsem z nich saláty - sladký s cukrem, slaný se solí a kyselý s octem. Nutno podotknout, že jsem je nikdy nejedla, ale jen servírovala ostatním.
Postupně se mi samozřejmě dařilo lépe a dokázala jsem hlavně s babičkou připravit i jídla, která byla k jídlu. Dokonce hodně k jídlu. :) Byla ze mě trochu oplácaná holčička.
 
Asi v deseti jsem začala hodně sportovat a mojí láskou se stal akrobatický rock and roll. Trenérka mi dala najevo, že jestli chci tancovat v páru, pak jedině, pokud půjdou dolů nějaká ta kila. A tak jsem ve 12 začala řešit jídlo ještě zase jinak - hlavně, aby nemělo žádné kalorie a tuk. Babička nešťastná, ale já jsem se do toho zbláznila, takže nemohla dělat nic. V 6. třídě na základce jsem zhubla asi 11 kilo. Pod nějakou životní hranici váhy jsem se nedostala, ale sebevědomí a hlavně nahlédání na své tělo bylo poškozené dost.
Přišel úraz, pak druhý - a pak už tancovat nešlo. Přešla jsem na gympl a tam se začala věnovat jiným věcem. Hledala jsem klid, spokojenost a také duchovní přesah života člověka, jeho smysl.
 
Potkala jsem Honzu Jíchu, byl to můj třídní. Vedli jsme spolu debaty na různá témata, uměl naslouchat i mluvit o věcech, které dávaly smysl.
Nikomu nic nevnucoval, přitom bylo docela jasné, že on žije docela dost spokojeně a má na to nějaký svůj recept. Byla jsem zvědavá, ptala jsem se, poznala jsem i celou Honzovu rodinu a inspirovali mě. Poznala jsem souvislost toho, co jíme a toho, jak se potom cítíme a jak potom vypadá náš život. 
Začala jsem mít u vaření tedy jiné kritérium - musí to být zdravé, abychom mohli být zdraví my a pak - ve zdravém těle zdravý duch.
Konkrétní recepty od babičky a dědy jsem úplně vyškrtala a hledala jiné jinde. Ale zůstala mi Láska.
A to jak k babičce a dědovi, tak k přípravě jídla. Vůbec nejlepší je totiž milovat takové jídlo, které vás miluje taky!
 
Pustila jsem k vodě svoje oblíbené kakajíčko a bábovku a šla do světa. A zase mi pomohli babička s dědou: dali mi peníze, abych mohla studovat rok v Kushi Institutu v Amsterdamu. Babička mi doslova řekla: "Jestli je to tvůj sen, tak jeď." Není to jak z nějakého amerického filmu?
 
Tak to se mnou začalo a tak to pokračuje. Moje zkušenost je, že když srovnáte jídlo, srovná se i leccos ostatního. Takže možná už ani není překvapující, že po mém návratu z Amsterdamu se nějak sám od sebe objevil v mém životě můj skvělý manžel Honza, se kterým jsme prostě dvojka a skvělý tým, a přibyla k nám také naše malá Lada, která je plná života a v mnohém nás inspiruje.
Naše cesta tak pokračuje dál a dál a díky Ladě se nám otevírají nové dveře.
 
 

Vzdělání, praxe a zkušenosti (curriculum)

 
1993
20.4. v Praze jsem se narodila
 
1999 - 2008
Základní škola Jeseniova v Praze
 
2008 - 2010
Gymnázium Jana Keplera v Praze
 
2010 - 2011
Přerušení studia na gymnáziu, 
Roční studijně-pracovní pobyt v Kushi Institutu v Amsterdamu
 
Součástí tohoto pobytu byly tyto kurzy a akce:
  • International Macrobiotic Summer Conference 2010 (Mezinárodní makrobiotická letní konference 2010) - tam jsem pracovala na baru se zdravým občerstvením a chodila na zajímavé přednášky od lektorů z celého světa
  • Art of Life School Level I. (Škola Umění života - Úroveň I.) - Dvoutýdenní intenzivní trénink zdravého makrobiotického vaření, orientální diagnostiky, masáží, cvičení, studium energií Jin a Jang, Level I. - první z pěti navazujích kurzů, který slouží jak zájemcům o to, naučit se zdravě vařit a žít, tak také připravuje budoucí lektory a konzultanty
  • Art of Cooking - Purifying Spring Cooking (Umění Vařit - Čistící jarní vaření) - Víkendový seminář věnovaný očistným pokrmům, které je dobré zařazovat začátkem jara, odlehčenější vaření
  • The Five Trasformations (5 Proměn) - 5 denní kurz věnovaný pochopení a praktickému využití 5 proměn energie v cyklu roku i každého dne. Studium jednotlivých orgánů z hlediska jejich energie a potřeb každého z nich, speciální techniky přípravy jídla a recepty podporující energii určitých orgánů.
  • Women´s Health (Ženské zdraví) - Program zaměřený speciálně na péči o zdraví ženy, plodnost, pohodovou menstruaci atd.
  • Cancer Prevention (Prevence rakoviny) - Prodloužený víkend s Phillem Janettou a Adelbertem Nelissenem o prevenci různých typů rakoviny přirozenou stravou, pohybem a radostí ze života
  • Art of Cooking - Festive Cooking for Family and Friends (Umění Vařit - Slavnostní vaření pro rodinu a přátele)
  • Nine Star Ki - Seminář o japonském pojetí astrologie - Nine Star Ki, pomocí určení svého čísla se můžeme lépe orientovat v sobě samých, v tendencích své osobnosti, ale i ve vztazích a ve společnosti
  • International Macrobiotic Summer Conference 2011 (Mezinárodní makrobiotická letní konference 2011) - tam jsem pracovala na baru se zdravým občerstvením a chodila na zajímavé přednášky od lektorů z celého světa
 
Práce v Kushi Institutu:
hlavní asistentka večerních kurzů vaření pro holandskou veřejnost
kuchařka v profesionální makrobiotické restauraci
výroba zdravých dezertů, dortů, sušenek a koláčů v makrobiotické kvalitě
výroba natta
výroba kvašené zeleniny
výroba zdravých svačin (sushi, sendviče, ohagi, atd.) - v makrobiotické kvalitě
uklízečka
skladník
objednávky pro obchod
 
Lektoři v Amsterdamu:
Adelbert Nelissen
Wieke Nelissen
Jasmijn, Horriah, Valentina Nelissen
Jarka Adamcová
Karel Bečvář
Phill Janetta
Alex Jack
 
Lektoři na konferenci:
výše jmenovaní a k nim ješte:
Jeanne van den Heuvel
Sheri-Lynn DeMarris
Patricio García de Paredez
Tomoko Amano
Lander Zabalza Benaran
a mnoho dalších
 
2011-2013
Dokončování studia na gymnáziu Jana Keplera v Praze
 
2012
Stěhování do Všeradic (u Berouna)
Svatba s Honzou
Těhotenství
 
Zkušenosti:
Jak zorganizovat zdravou svatbu
Těhotenství a zdravá strava (subjektivní)
 
2013 - 2014
6.3. narození dcery Lady
Stěhování do Skryjí u Rakovníka
Maturita na Gymnáziu Jana Keplera v Praze
 
Po dokončení maturity - "matka na plný úvazek"
 
Zkušenosti:
Přirozený domácí porod
Nošení v šátku
Bezplenková komunikační metoda
Zdravá strava a kojení
Zdravé domácí první příkrmy
Denní zdravé obědy pro sousedy a pracovníky na stavbě
Vaření na kurzech pro cca 40 lidí
Mini kurzy zdravého vaření v makrobiotické kvalitě pro kamarády
Jednorázová zkušenost s vařením pro 150 lidí (ve 4 lidech) na Zrnosetí
 
2014
International Macrobiotic Summer Conference 2014 (Mezinárodní makrobiotická letní konference 2014) - Tentokrát jsem tam jela jen studovat, a to Art of Life School Level II. (Škola Umění života - Úroveň II.) - Dvoutýdenní intenzivní trénink zdravého makrobiotického vaření, orientální diagnostiky, masáží, cvičení, studium energií Jin a Jang, Level II. - druhý z pěti navazujích kurzů, který slouží jak zájemcům o to, naučit se zdravě vařit a žít, tak také připravuje budoucí lektory a konzultanty
v rámci konference: 1,5 hodinová rodinná konzultace s Jeanne van den Heuvel, dlouholetou učitelkou makrobiotického přístupu k životu - inspirativní a také "nakopávající" k tomu, abych se také pustila do kurzů zdravého vaření
 
Stěhování do Vižňova (Broumovsko)
Ujasňování si životního poslání a záměru - začátek: Kurzy zdravého vaření
 
Zkušenosti:
Nové podněty a informace z letní konference a konzultace s Jeanne
Vaření na několika kurzech přírodního stavitelství
 
2015
Sběr podkladů pro naše kurzy, dostudovávání, konzultace s odborníky (Milan Dvořák, Bob Carr, Karel Bečvář a další)
Kurz vaření naživo "Sexy zelenina" v rámci Zrnosetí v Praze pro cca 70 lidí
Cyklus večerních kurzů vaření naživo v Náchodě - Tříchodové menu - české, francouzské, italské, sushi párty - pro cca 10-20 lidí
Stěhování do Teplic nad Metují (Broumovsko)
Psaní scénářů na natáčení
Začátek natáčení online kurzů
Občasné individuální lekce vaření u nás doma
Přednášky v rámci festivalů Miluj svůj život a Ezotera
 
Zkušenosti:
Psaní jednoduchých a srozumitelných skript
Vystupování před lidmi
Vaření před lidmi
Vedení kurzů vaření pro skupinu lidí
Psaní scénářů
Vystupování před kamerou (pro mě opravdu velká výzva a výstup z komfortní zóny)
 
2016
Samostudium přirozené výchovy dětí
Občasné individuální lekce vaření u nás doma
Veleúspěšný projekt na Startovači - https://www.startovac.cz/projekty/kyselove/
Přednáška na Zrnosetí - Kvašená zelenina během roku - ochutnávka 16! různých druhů kvašené zeleniny prospěšné (nejen) našemu trávení
Pokračování v natáčení našich online kurzů
Přednášky v rámci festivalů Miluj svůj život a Ezotera
 
Stěhování do Zlechova (u Uherského Hradiště)
Vaření pro lesní dětský klub
Vypisování živých kurzů pro veřejnost
 
Zkušenosti:
Zlepšení komunikace s dětmi - být "parťáci"
Vedení crowdfundingové kampaně
Pokračování v přednáškové činnosti
Stěhování - čím dál tím hladší průběh
Vaření pro děti do školky
 

 

Kontakt

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: +420 577 544 894
Mobil: +420 737 031 290 (zapínám pouze na cestách)
Nahoru