ŽitoLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Chcete s námi být v kontaktu?

Rádi vás upozorníme na naše akce a kurzy formou reklamních bannerů a videí. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s tím, že budeme používat vaše cookies.

Souhlasím

Žito

Toto video je volně šířitelné, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky

Žito

Původ: Žito je hlavní obilovinou Skandinávie a dalších severních částí Evropy a Asie.

Charakteristika: Je podobné pšenici ale obsahuje méně lepku, žito i pšenice jsou skvělé obiloviny pro sílu svalů, dávají energii a výdrž, odolná ozimá obilovina, lidem dodává odolnost a houževnatost, stravitelnější než pšenice.

Chuť: Má svou specifickou žitnou chuť, kterou nedokážu popsat.

Lepek: Obsahuje lepek, ale v méně agresivní podobě než pšenice.

Druhy: V dnešní době se běžně pěstuje žito seté.

Starší odrůdou je trsnaté žito neboli křibice nebo také lesní a svatojánské žito, které bylo hlavně na Valašsku tradičně pěstované. Toto žito bylo méně náročné, plodilo až druhým rokem a obsahovalo také více živin a minerálů a bylo lépe stravitelné.

Forma: Celé zrno, vločky, mouka.

Kdy se hodí: Celoročně.

Použití: Chléb, celé žito se může vařit spolu s rýží (asi 20 procent), celé žito vařené s kořenovou zeleninou, tradiční celožitný chléb, obilné saláty, mleté na kaši.

Nahoru