Cizrnová pomazánka s mrkví - Zdravý receptLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Cizrnová pomazánka s mrkví

Cizrnová pomazánka s mrkví
Tento recept je volně šířitelný, budeme rádi, když potěší i Vaše přátele
.
.
poslat emailem
vložit na stránky
tisk

Rychlá večeře anebo oběd s sebou. Ideální, když se vám nechce nic moc vymýšlet ani vařit, neboť je opravdu horko a chcete si jen tak něco vzít a jít na koupačku.

Hrachový lusk

SUROVINY

Pomazánka: 2 šálky uvařené cizrny, 2 střední mrkve, 1 lžíce ořechového másla (anebo nadrcená semínka - cca 2 lžíce), mořská sůl dle chuti, citronová šťáva, nať koriandru nebo bazalky, případně mleté koriandrové semínko a sušená bazalka.

Chléb: kváskový chléb s mořskou solí upečený bez kůrky (anebo kůrka odkrojená)

Posypka: pažitka či cibulka

Doplněk: libovolná kvašená zelenina

Dáme Vám vědět, až přidáme další recepty
Hrnec

RECEPT

Pomazánka

  1. Mrkev povaříme ve vodě spolu se solí a kořením do měkka, pokud budeme používat nadrcená semínka, povařte je také spolu s mrkví.
  2. Pokud používáme ořechové máslo, přidáme ho po dovaření.
  3. Přidáme cizrnu, promícháme a přepasírujeme či rozmixujeme.
  4. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a případně natí koriandru.

Video v kurzuLuštěniny Cizrnová pomazánka s mrkví Video v kurzuLuštěniny Cizrna

Chléb

Chléb nakrájíme a podáváme.

Posypka

Pažitku či cibulku nasekáme na jemno a sypeme na chléb s pomazánkou.

Doplněk

Takovýto chléb s pomazánkou je skvělé doplnit o kvašenou zeleninu. Je to nejen chutné, ale i výživné a kvašená zelenina podporuje trávení.

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Tato pomazánka z cizrny a semínek je zdravější, lehčí a možná i chutnější varianta na klasický hummus, kde se nepřidává zelenina. Luštěniny v kombinaci s větším množstvím tuku jsou špatně stravitelné a zatěžují žaludek, slinivku a slezinu. Právě proto ji odlehčíme přidanou mrkví, která nám dodá lehce stravitelnou vlákninu. Pokud budete pomazánku pasírovat zbavíte se také slupek z cizrny, které zůstanou v pasírovači - bude chutnější, protože slupky nejsou chuťově výrazné a také bude jemnější a lehčí na strávení.

Kuchařka

ÚPRAVY A VARIACE

Pomazánka

Do pomazánky můžeme také vmíchat na jemno nasekanou čerstvou červenou papriku a/nebo řapíkatý celer. Jsou to výborná koření.

Zaslat dotaz nebo komentář

Odeslat dotaz nebo komentář jako host

0
Omezení rozříšření Povolené koncovky souborů: bmp, csv, doc, gif, ico, jpg, jpeg, odg, odp, ods, odt, pdf, png, ppt, rar, txt, xcf, xls, zip, docx, xlsx, rtf 0 / 3
Komentáře | Přidej vlastní
  • Žádné komentáře nenalezeny
Nahoru